Vajda “vagao” tri dana

Glas Srpske
Vajda “vagao” tri dana

London - Obnovljena saradnja Novaka Đokovića i Marijana Vajde poklopila se sa početkom izlaska iz krize srpskog tenisera, pa se još jednom može reći da su njih dvojica dobitna kombinacija.

Istina, Đoković još nije osvojio nijedan trofej, ali je bio vrlo blizu nedavno u Kvinsu. Idealno bi bilo kada bi barijeru probio na turniru koji slijedi - trećem grend slemu Vimbldonu. Isto kao što je Đokovićeve navijače iznenadila odluka da raskine saradnju sa Vajdom početkom 2017, slično osjećanje javilo se i u aprilu tekuće godine, kada je objavio da se Vajda vraća u njegov štab. Slovak je priznao da ga je Novakov poziv iznenadio, ali smatra da je donio dobru odluku što je odlučio da mu pomogne.

- Priznajem da me Novak uhvatio nespremnog pozivom da se opet priključim timu. Tri dana sam pričao sa porodicom dok nismo donijeli odluku. Shvatio sam da će biti dobro i važno za mene da se vratim. Naravno, srećan sam zbog toga, ali je bilo drugačije jer njegova igra nije bila na istom nivou pa smo morali da krenemo ispočetka - rekao je Vajda.

I sam Novak je na mastersu u Monte Karlu rekao da mu pogled na Vajdu u boksu vrati sjećanja na njihove zajedničke uspjehe, a bilo ih je mnogo. Kada je Đoković 2006. godine kao 40. teniser svijeta angažovao Vajdu niko nije ni pomislio da će ovaj duo u narednih 11 godina ispisati neke od najljepših stranica istorije. Samo godinu od početka saradnje krenuo je i veliki uspon srpskog tenisera, pošto je postao peti reket svijeta. Nedugo potom popeo se na treće mjesto, a 2008. je došao i prvi grend slem u Australiji, da bi 2011. godine postao najbolji teniser svijeta. Pod Vajdinom palicom Srbin je osvojio 12 grend slem titula i napravio jednu od najvećih dominacija koju je bijeli sport ikada vidio. Da li mogu na stare staze biće jasnije poslije Vimbldona, na kojem je Đoković postavljen za 12. nosioca. Prvi je branilac titule Rodžer Federer, dok je za drugog postavljen trenutno prvi reket svijeta i dvostruki osvajač titule na “Ol Ingland klubu” Rafael Nadal.

Žetva trofeja

Tokom njihove prve saradnje najbolji srpski teniser osvojio je 67 titula i ostaće upamćen kao prvi čovjek u “open eri” koji je u istom trenutku bio vlasnik svih pehara sa četiri najveća turnira. Takođe je rekorder po broju titula na mastersima (30), a na čelu ATP liste proveo je u tri navrata čak 223 nedjelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana