Укинута пресуда ХНС-у, случај свастика пада у застару

index.hr
Укинута пресуда ХНС-у, случај свастика пада у застару

Високи прекршајни суд Хрватске укинуо је пресуду којом су ХНС и директор ХНС-а Дамир Врбановић кажњени због свастике исцртане на пољудском терену уочи утакмице Хрватске и Италије у квалификацијама за Еуро 2016.

Пресудом коју је донио сплитски прекршајни суд Врбановић је као одговорна особа у организацији сусрета, због прекршаја из члана 19. Закона о спрјечавању нереда на спортским такмичењима, осуђен новчаном казном од 5.000 куна, а ХНС износом од 50.000 куна.

Члан 19. прописује да се спортски објект прије такмичења мора претражити како би се евентуално пронашли предмети који се не смију уносити на утакмицу.

Високом прекршајном суду није потпуно јасно на који начин је Врбановић био одговоран за тај дио посла те подлијеже ли уопште санкцијама према наведеном члану, како је закључио првостепени суд.

Подсјетимо, прекршајни суд у Сплиту ослободио је ХНС и Врбановића оптужби за прекршај из члана 5. Закона о спрјечавању нереда на спортским такмичењима који прописује потребне мјере за спрјечавање и сузбијање нереда на спортским такмичењима те се у пресуди фокусирао на члан 19.

Високи суд није разумио образложење сплитског суда, укинуо је пресуду и вратио случај на поновљено суђење у Сплит.

Индексу је јутрос с Општинског суда у Сплиту потврђено како је рочиште у предмету против Врбановића и ХНС-а заказано за 7. јун ове године.

Како је раније писано, случај ће очигледно завршити у застари. 10. јуна навршава се четири године од исцртавања свастике на Пољуду, а толико износи и рок за апсолутну застару прекршајног прогона у складу са Прекршајним законом. Чак и да суд неким чудом донесе пресуду у три дана, правоснажност одлуке неће стићи до 10. јуна.

То значи да ће Врбановић према свему судећи избјећи санкције према Закону о спорту, који прописује прогон из фудбала на три године за прекршаје и недјела почињена током спортскихтакмичења.

ХНС такве случајеве инкриминисаних служененика накнадно рјешава механизмом вањских сарадника, заобилази законе и враћа их на позиције у Савезу.

Још увијек није познато ко је исцртао кукасти крст пропорција 15 метара на сплитском стадиону. ХНС је због изгреда платио УЕФА 100.000 еура, а хрватској репрезентацији одузет је бод у квалификацијама за Еуро. Полиција је расписала награде за информације о починиоцима, али случај се није помакнуо с мртве тачке.

Баш се данас хрватска репрезентација први пут окупља у Сплиту након случаја "свастика". У петак наступа у Омишу на прослави стогодишњице клуба, а сусрет ће бити генерална проба за повратак репрезентације у Сплит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана