Srpski treneri sinonim za uspjeh

Milan Zubović
Srpski treneri sinonim za uspjeh

Banjaluka - Srpski košarkaški treneri pretplaćeni su na trofeje, pa su proteklog vikenda njihovi klubovi dominirali u kup takmičenjima širom Evrope.

Pored trenera Partizana Nenada Čanka, koji je bio najbolji u Srbiji, njih još devet stiglo je do trofeja. Selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević donio je Bajernu prvi pehar u Kupu poslije 50 godina. Bavarci su bili uspješniji od Albe, a do titule su došli i srpski reprezentativci Stefan Jović i Vladimir Lučić, dok povrijeđeni član ekipe Milan Mačvan nije mogao da im pomogne. Posebno upečatljiv ostaće trofej koji je osvojila Barselona, na čijem kormilu sjedi Svetislav Pešić. Prije desetak dana Srbin je drugi put sjeo na klupu katalonskog kluba umjesto otpuštenog Sita Alonsa i preporodio igru ekipe, koja je trijumfovala u finalu Kupa kralja protiv Real Madrida. Njemu je to drugi trofej u istom takmičenju, a prvi je osvojio 2003. godine kada je postao šampion Španije i osvajač Evrolige. Podvig je napravio i Dragan Šakota sa AEK-om u Grčkoj, čiji je tim u finalu pobijedio favorizovani Olimpijakos sa 88:86 i tako donio prvi trofej nakon 17 godina, kada je takođe kao kormilar vodio ekipu iz Atine. U pobjedničkom timu bio je njegov sin Dušan.

Veliku stvar u Rusiji ostvario je Saša Obradović sa Lokomotivom Kubanj, nadigravši u finalu  Nižnji Novgorod sa 85:64, mada u Kupu nisu igrali CSKA, Himki i Zenit iz Sankt Peterburga. Sa dominacijom u Mađarskoj nastavio je Solnok, koji je stigao do trećeg Kupa zaredom, a na kormilu ekipe nalazi se Dragan Aleksić, dok je u timu Strahinja Milošević.

Srpska kolonija u Košicama takođe je bila uspješna i u finalu nadigrala Inter iz Bratislave sa 89:81. Ekipu iz istoimenog grada vodi Miljan Čurović, dok dres nose Radenko Pilčević, Vladimir Đorđević, Peđa i Svetozar Stamenković.

I u bivšim jugoslovenskim republikama dominirali su srpski treneri. Kup Crne Gore osvojila je Budućnost, sa Aleksandrom Džikićem na čelu, koja je u finalu nadigrala Mornar. U Makedoniji je slavio MZT Željka Lukajića, u čijem timu igra Đorđe Majstorović, dok je u BiH najbolja bila Igokea sa Dragan Bajićem.

"Knez" Mitrović

Selektor Crne Gore Zvezdan Mitrović trijumfovao je sa Monakom u Kupu Francuske. Klub iz Kneževine bio je bolji u finalu od Le Mana sa 83:78. Za ekipu crnogorskog stručnjaka nastupa reprezentativac BiH Elmedin Kikanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana