Селектор Словеније Веселин Вујовић за Глас Српске: Незналице пријете да униште рукомет

Душан Репија
Селектор Словеније Веселин Вујовић за Глас Српске: Незналице пријете да униште рукомет

Љубљана - Једини је човјек који отворено критикује уштогљени врх свијета рукомета а не бива кажњен, један од ријетких којег обожавају у свим земљама бивше Југославије, а у Словенији су му буквално сва врата отворена, ма шта учинио са њиховим националним тимом.

Погађате, ријеч је о Веселину Вујовићу. Некада велики мајстор, а сада доказани селектор сабрао је утиске за читаоце "Гласа Српске" са Европског првенства на којем је слободно можемо рећи био већа звијезда од 95 одсто играча. Стратега Словеније није се либио да у сваком тренутку покаже емоције, извукао је максимум из свог тима, па се са својим изабраницима у Љубљану вратио уздигнутог чела иако нису поновили успјех од прије двије године када су освојили бронзу на Свјетском првенству.

- Тузи и разочарању апсолутно нема мјеста. Одиграли смо поштено, момачки. Били смо стварно десетковани, јер нисам могао да рачунам на шест играча, а такву сечу не би преживели ни Французи. Драго ми је што су људи то приметили, јер смо дочекани на одличан начин, нико нам није ни реч рекао што у Загребу нисмо остали до краја првенства и то нешто говори - рекао је Вујовић.

Иако је квалитет рукомета можда најбољи у претходних десетак година, то се не може рећи за суђење, односно за правила по којим суде арбитри. "Змајчеки" су на својој кожи најбоље осјетили имплементацију недовољно разјашњених правила, а Вуја се тешко мирио са таквом ситуацијом.

- По природи сам искрен човек, познат да каже оно што мисли. Нисам могао да зажмурим на неке ствари које су евидентно велики проблем ове дивне игре коју круте незналице пријете да униште. Тешко је и судијама, јер онај ко је писао правила није их растумачио до краја, што свима ствара проблем. Сећате се ситуације против Немачке? Исто нам се десило против Чешке, али су судије пустили предност на секунду и по до краја. Нису зауставили игру и досудили седмерац за нас, а имали су боље аргументе него они из меча са Немцима када су њима дали седмерац. Одлучили су пусте предност на секунду или двије до краја, то је као да кажете човјеку за десет минута имаш лет, мораш да се спремиш и стигне на аеродром који је удаљен 50 километара - сликовит је Вујовић.

Без обзира што је челнике овог спорта назвао дебилима, није био кажњен, што значи да његов лик и дјело уживају велико поштовање. Са друге стране, људи који воде рукомет на неки начин признају грешке.

- Посветио сам овој игри цели живот и не могу да гледам како је уништавају. Видим да и Никола Карабатић све чешће говори оно што сви ми знамо, а само неки смеју да кажу. Мислим да су конструктивне критике допрле до људи из ЕХФ-а и да ће у будућности променити правила. Драго ми је ако сам на неки начин допринео томе и нико срећнији неће бити од мене ако се то деси. Рукомет је једини спорт на свијету који треба појашњење правила. Док се то не деси владаће конфузија и међу судијама и нама поред терена, јер једноставно напад мора бити ограничен, а остала правила јасно дефинисана да се не могу тумачити двојако у датим ситуацијама - рекао је Вујовић. 

Неизоставно је било и питање о репрезентацији Србије која се више осрамотила приступом него 12. мјестом.

- Доћи ћу у позицију да нешто кажем, а глупо је, јер је Јовица Цветковић мој бивши саиграч, а заједно смо направили много тога. Он је изјавио да је задовољан пласманом и да је испуњен циљ, не бих се мешао у то, али се не бих ни сложио. Србија је пуком срећом прошла у други круг, а можда би било боље да је испала, с обзиром на показано у три наредна меча. Играчи нису показали жељу и то је оно што највише треба да забрине. Надам се да ће све подробно анализирати и донети исправну одлуку како даље - рекао је Вујовић.

Подршку коју ужива у Словенији даје му за право да је његова селекција на најбољем путу.

- Свакодневно сам имао позиве подршке, почевши од предсједника савеза, до градоначелника Љубљане и људи из врха државе. То ми много значи, али ми највише значи подршка навијача. Њих не можете замазати очи. Наставићемо овим путем, увешћу још четири, пет младих играча и надам се обезбедити пласман на Светско првенство кроз бараж. Не бих волео да добијемо БиХ, то сам намерно рекао, јер не желим да верујем да ће за зеленим столом остати без баража - закључио је Вујовић.

Блахотиншек преживио

Хит на друштвеним мрежама је тајм-аут на којем Вујовић пријети Блажу Благотиншеку да ће убити и њега и себе уколико га Ђоан Канељас прође и постигне гол.

- Ја само темпераментан човјек који тако реагује, знају моји момци да то није буквално, али сам убеђен да Канељас не може да прође. Он је постилу игре чичица већ неколико година, а од тог тренутка није надмудрио Благотиншека, па смо на срећу остали живи и он и ја - рекао је Вујовић кроз смијех.

Рођендан за памћење

Колико је Вујовић обожавана фигура у табору Словеније говори и изненађење које су му приредили играчи. У току првенства напунио 57 година, а играчи му приредили прославу за памћење.

- Било је заиста дирљиво, за незаборав. То је оно што краси нашу екипу, хемија је страшно битна, јер ако се играчи и селектор не слажу то је онда распуштена банда. Гледам их као моју децу, па отуда могу понекад и да загаламим - нагласио је Вујовић.

Французи се спрдају

Вујовић сматра да ће Француска без већих проблема отићи до нове титуле.

- Не видим да их Шпанија, па онда Данска или Шведска могу зауставити. Швеђане су оставили на 17 голова у групи, а Хрвате добили спрдајући се у другом полувремену. Заслужили су све, најбољи су и нема ту шта много рећи. Француска је најспортскија нација у односу на број становника, имају систем у већини спортова, у рукомету посебно и то годинама даје резултате - рекао је Вујовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана