Rekordi padaju, “orlovi” posrću

Glas Srpske
Rekordi padaju, “orlovi” posrću

RIM - Mogao je Klaudio Lotito prošlog ljeta da uzme 120 miliona evra za Sergeja Milinković-Savića, ali je zbog svoje tvrdoglavosti za godinu izgubio čak trećinu novca.

Srbin je dogovorio lične uslove sa PSŽ-om, koji će Laciju najvjerovatnije platiti 80 miliona evra. Agent bivšeg igrača Vojvodine Mateja Kežman sklopio je sporazum sa sportskim direktorom Parižana Leonardom i ostali su samo detalji do ozvaničenja velikog transfera. Najvećeg u istoriji srpskog fudbala. Nije Luka Jović tako dugo bio na čelu liste najskupljih srpskih fudbalera. Sergej će potpisati ugovor na pet godina, prema kojem će zarađivati pet miliona evra po sezoni, mnogo manje od Nejmara, Kilijana Mbapea i drugih zvijezda Parižana, ali opet pristojno ako se uzme u obzir da još nije igrao u Ligi šampiona.

Ovog ljeta srpski fudbaleri ruše rekorde, a reprezentativni fudbal posrće. Postavlja se pitanje kako to reprezentacija Srbije konstantno prima teške udarce, a igrači blistaju u klubovima i stalno im raste cijena na tržištu. Primjeri su Nemanja Matić, Dušan Tadić, koji je u idealnom timu Lige šampiona, Aleksandar Mitrović kao jedan od najskupljih fudbalera Fulama, zatim Nikola Milenković, velika želja Juventusa, momci poput Mijata Gaćinovića i Filipa Kostića sa dobrim sezonama u Ajntrahtu... Očigledno je da svi ti fudbaleri iz nekog razloga ne igraju na istom nivou u klubu i nacionalnom timu. Činjenica je da okolnosti u reprezentaciji nisu sjajne i da im nepostojanje sistema samo odmaže. Jednostavno, ekipi sastavljenoj od tako dobrih pojedinaca ne bi se smjele dešavati katastrofe poput one u Ukrajini ili još svježija golgota u Trstu. Igranje u reprezentaciji i klubu nikada nije bilo isto, teško je porediti te dvije stvari, ali čini se da baš Srbija već godinama ima najveći disbalans u (ne)kvalitetu igre i rezultatima u odnosu na cijene igrača na tržištu i imena klubova u kojima igraju.

Najskuplji Srbi

1. Luka Jović - 60 miliona evra (Ajntraht - Real M.)

 

 

2. Nemanja Matić - 44,7 miliona evra (Čelzi - Mančester j.)

 

 

3. Aleksandar Mitrović - 30,2 miliona evra (Njukasl - Fulam)

 

4. Lazar Marković - 25 miliona evra (Benfika - Liverpul)

 

5. Nemanja Matić - 25 miliona evra (Benfika - Čelzi)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana