Рекорди падају, “орлови” посрћу

Глас Српске
Рекорди падају, “орлови” посрћу

РИМ - Могао је Клаудио Лотито прошлог љета да узме 120 милиона евра за Сергеја Милинковић-Савића, али је због своје тврдоглавости за годину изгубио чак трећину новца.

Србин је договорио личне услове са ПСЖ-ом, који ће Лацију највјероватније платити 80 милиона евра. Агент бившег играча Војводине Матеја Кежман склопио је споразум са спортским директором Парижана Леонардом и остали су само детаљи до озваничења великог трансфера. Највећег у историји српског фудбала. Није Лука Јовић тако дуго био на челу листе најскупљих српских фудбалера. Сергеј ће потписати уговор на пет година, према којем ће зарађивати пет милиона евра по сезони, много мање од Нејмара, Килијана Мбапеа и других звијезда Парижана, али опет пристојно ако се узме у обзир да још није играо у Лиги шампиона.

Овог љета српски фудбалери руше рекорде, а репрезентативни фудбал посрће. Поставља се питање како то репрезентација Србије константно прима тешке ударце, а играчи блистају у клубовима и стално им расте цијена на тржишту. Примјери су Немања Матић, Душан Тадић, који је у идеалном тиму Лиге шампиона, Александар Митровић као један од најскупљих фудбалера Фулама, затим Никола Миленковић, велика жеља Јувентуса, момци попут Мијата Гаћиновића и Филипа Костића са добрим сезонама у Ајнтрахту... Очигледно је да сви ти фудбалери из неког разлога не играју на истом нивоу у клубу и националном тиму. Чињеница је да околности у репрезентацији нису сјајне и да им непостојање система само одмаже. Једноставно, екипи састављеној од тако добрих појединаца не би се смјеле дешавати катастрофе попут оне у Украјини или још свјежија голгота у Трсту. Играње у репрезентацији и клубу никада није било исто, тешко је поредити те двије ствари, али чини се да баш Србија већ годинама има највећи дисбаланс у (не)квалитету игре и резултатима у односу на цијене играча на тржишту и имена клубова у којима играју.

Најскупљи Срби

1. Лука Јовић - 60 милиона евра (Ајнтрахт - Реал М.)

 

 

2. Немања Матић - 44,7 милиона евра (Челзи - Манчестер ј.)

 

 

3. Александар Митровић - 30,2 милиона евра (Њукасл - Фулам)

 

4. Лазар Марковић - 25 милиона евра (Бенфика - Ливерпул)

 

5. Немања Матић - 25 милиона евра (Бенфика - Челзи)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана