Reglend razbio Cibonu – pobjeda Zvezde na startu ABA lige

B92
Reglend razbio Cibonu – pobjeda Zvezde na startu ABA lige

Košarkaši Crvene zvezde pobjedili su na svom terenu Cibonu sa 78:68 u prvom kolu nove sezone ABA lige.

Domaćina je do pobjede vodio fantastični Džou Reglend, koji je u drugom poluvremenu bio neuhvatljiv za odbranu gostiju i ubacio 22 poena rivalu iz Zagreba.

Zvezda je pokazala da će u nastavku sezone morati da poradi na konstantnosti, kako bi izbjegla velike oscilacije u igri. Najefikasniji su pored Reglenda bili Muhamad Faje sa 12, Maik Cirbes sa 11 i Majkl Odžo sa 10 poena.

Na drugoj strani Marko Ljubičić nije mogao sam pa je njegovih 17 poena bilo nedovoljno. Rozić je dodao još 13, a ostali iz zagrebačke ekipe su bili jednocifreni.

Cibona je u početku lako dolazila do pozicija unutar linije 6.75 i na nekako ležernu odbranu Zvezde odgovorila visokim procentima iz igre.

Igralo se koš za koš jer je i srpski šampion u napadu igrao dobro do 12:12. Uslijedilo je “zatišje” od dva minuta nakon čega je Cibona trojkama Uljarevića i Rozića brzo došla do 20:14.

Muhamad Faje je upisao dva skoka u napadu već u prvoj četvrtini i Zvezda se njegovim, i koševima Džoa Reglanda ekspresno vratila do 20:19, da bi Majkl Odžo sa slobodnih bacanja donio prvu prednost Zvezdi u finišu prve dionice 21:20.

Od polovine prve do polovine druge četvrtine Zvezda je napravila nevjerovatnu seriju od 17:0 i povela 31:20.

Skoro četiri minuta je trebalo Ciboni da upiše prve poene u drugoj četvrtini. Pogodio je tada Marko Ljubičić i do kraja prvog poluvremena ostao jedini koji je pogađao za svoju ekipu.

Tek u posljednjem minutu se pridružio i Ivan Novačić i upravo su njih dvojica dvijema brzim trojkama u finišu poluvremena donijeli priključak Ciboni na pauzi 42:35.

Početak treće četvrtine je u potpunosti pripao Igoru Mariću. Marić je dao tri trojke, Bilinovac je fantastično zakucao preko Dobrića, a Cibona je za samo tri, četiri minuta šokirala Zvezdu i povela.

Poslije pet minuta igre, Dobrić je sa svoja četiri poena uspostavio ravnotežu, a do kraja je bio jedan od ključnih razloga što su crveno-bijeli u izjednačenoj igri do isteka 30. minuta bili u prednosti 59:56.

Cibona je Zvezdu u drugom poluvremenu sustizala u ofanzivnom skoku, ali je više problema ipak bilo sa spoljnim igračima. Lek je bio Džo Reglend i bolji napad.

Prvo njegova trojka, a onda 2+1 Cirbesa, odveli su Zvezdu na 65:58. Gilbert je u tim trenucima bio dobar i u skoku i u šutu, Cibona se održavala trojkama u igri.

Međutim, Džo se potpuno razigrao, pogodio novu trojku uz faul Ljubičića, a onda u prodoru odbio dva čuvara i poentirao za novu dvocifrenu prednost Zvezde 71:61 na pet minuta do kraja.

Cibona je uspjela da prepolovi taj zaostatak za samo minut i po poenima Kraljevića i Ljubičića, ali za Reglenda do kraja nije bilo riješenja pa je on individualnim kvalitetima priveo meč kraju i doneo prvu pobedu za Crvenu zvezdu u novoj sezoni ABA lige.

ABA liga, prvo kolo:

Crvena zvezda – Cibona 78:68
Olimpija – Mornar 87:66

subota:
20.00 Cedevita – Partizan

nedjelja:
17.00 Igokea – Mega
21.00 Budućnost – Krka

ponedjeljak:
18.00 FMP – Zadar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana