Радомир Антић за “Глас Српске”: Доминација клубова са Пиринеја нема везе са срећом и случајности

Душан Репија
Радомир Антић за “Глас Српске”: Доминација клубова са Пиринеја нема везе са срећом и случајности

Мадрид - Доминацију шпанских клубова у Лиги шампиона и Лиги Европе продужио је Атлетико Мадрид освајањем круне у другом по јачини клупском такмичењу.

Марсељ није тежак залогај за чету Дијега Симеонеа, која је са 3:0 славила у Лиону и освојила трећи пехар у овом такмичењу у посљедњих десет година, а 13. од могућих 14 у посљедњих пет сезона за клубове из Ла лиге. Они већ годинама побијају ону Линекерову да је фудбал игра у којој увијек побјеђују Нијемци или опште прихваћено мишљење да је енглеска Премијер лига без премца по квалитету. Италијани су одавно у другом плану, а ни ПСЖ на погон петро долара не може много, док је велико питање када ће се Европи поновити Порто, Шахтјор, Зенит или неки четврти клуб кадар да уграби неки велики трофеј. Један од најбољих саговорника на ову тему је легендарни стручњак Радомир Антић чије су најплодоносније године каријере везане за Пиринеје. Бивши тренер три најбоља шпанска клуба одлично познаје све прилике у овој земљи, а за најслушанији шпански радио “Копа” радио је пренос уживо са стадиона Лиона.

- Шпанија је земља која даје највећи број победника у фудбалу и то се не може назвати срећом и случајности. Реал и Барселона су прича за себе, два најмоћнија и најјача клуба. Развили су игру кроз посед лопте, имају квалитет за тако нешто и мељу ривала. Атлетико је другачија верзија, али скоро једнако успешна. Дијего Симеоне прилагођава стил играчима које има, а до савршенства је усавршио трансформацију из фазе одбране у напад. Са друге стране, Енглези су допустили да им странци одузму оно по чему су били препознатљиви. Затим, репрезентација Шпаније је годинама на највишем нивоу, што се баш не може рећи за остале претенденте на европске титуле. Можда најважније је то што у клубове сваке године улази све више новца од ТВ права, тако да су три наведена клуба пре почетка сезоне добили по 150 милиона евра. Остали су добили мање, али и они расту, приметан је напредак. Дакле, Енглези ту више немају скоро никакву предност - рекао је Антић за “Глас Српске”.

Што се тиче самог финала, бивши селектор Србије каже да одавно није видио већу доминацији једног клуба.

- Мислим да ниједна екипа није освојила европски трофеј са толиким ауторитетом и толиком супериорношћу. Ни у једном случају Олимпик није био на нивоу финала, како играчи, још више навијачи који су на ружан начин обележили то финале. УЕФА има озбиљан проблем, треба да им стане на пут. Чињеница је да је Атлетико почео нервозно и да им је излазак Дмитрија Пајеа олакшао посао, али мислим да би у једном тренутку преузели ствари у своје руке и да је остао на терену. Коке и Антоан Гризман су одиграли докторски, одскочили су од свих осталих и донели превагу свом тиму - анализира Антић.

Ноћ послије великог славља топ тема у шпанским медијима је Гризманова судбина, јер је он наводно једном ногом већ
у Барселони.

- Ниједном изјавом није дао до знања да ли одлази или остаје. Сви се утркују са ексклузивама, али је чињеница да се још ништа не зна, јер очигледно и он још важе. Барселона сигурно има 100 милиона да активира његову клаузулу, али је Атлетико је испунио циљ ове сезоне, али би био велики губитак да он оде - рекао је Антић.

Друга велика брига је останак архитекте свих успјеха.

- Мислим да ће Симеоне, јер је најплаћенији тренер у Шпанији и не видим клуб који може да му понуди нешто више. Створио је систем који годинама даје резултате, навијачи га обожавају и не верујем да ће све то напустити у овом тренутку - рекао је Антић.

Оно што је сигурно је да ће икона клуба Фернандо Торес по други пут раздужити опрему у недјељу.

  • Прелепи “Ванда Метрополитано” биће премален да прими све који би дошли да поздраве шампионе и човека који одлази. Оно што ме је одушевило као човека јесте Симеонеова одлука да на сваком мечу да прилику Торесу од тренутка када је он саопштио да ће отићи. Два, три минута у финалу сигурно ће му остати у сећању цели живот, јер му је ово ако се не варам први трофеј у Атлетику икада, а провео је петнаестак година - закључио је Антић.

Овације Мистеру

Навијачи нису заборавили славне године средином деведесетих када је Атлетико са Мистером на клупи стигао до “дупле круне”.

- Добио сам овације у авиону на повратку из Лиона у Мадрид. Морам да признам да су ме изненадили и вратили двадесет и кусур година уназад. Било је врло емотивно - рекао је Антић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана