Prva meč-lopta košarkaša Srbije

Agencije
Prva meč-lopta košarkaša Srbije

Talin - Prvu meč-loptu za odlazak na Svjetsko prvenstvo košarkaši Srbije imaće večeras od 18 časova na gostovanju kod Estonije.

Do kraja kvalifikacija za Mundobasket “orlovi” će odigrati dva meča, a drugi sa Izraelom na programu je u nedjelju od 16 časova i jedna pobjeda ih vodi u Kinu, gdje će braniti srebro sa svjetske smotre iz Španije od prije pet godina.

Selektor Aleksandar Đorđević skratio je spisak igrača nekoliko dana poslije okupljanja i za meč u Talinu konkurisaće Miloš Teodosić, Ilija Đoković, Milenko Tepić, Dragan Milosavljević, Aleksa Avramović, Ivan Paunić, Marko Simonović, Stefan Birčević, Stevan Jelovac, Miroslav Raduljica, Nikola Jovanović i Đorđe Gagić. Prekobrojni su ostali Branko Lazić, Ognjen Dobrić, Stefan Pot i Vladimir Lučić. Zbog povrede na spisku nije ni bio Stefan Jović, a Ognjen Kuzmić nije dobio dozvolu od Real Madrida da se priključi reprezentaciji. Vasilije Micić i Nikola Milutinov su mogući kandidati za priključivanje timu za meč sa Izraelom, ali odluka o tome još nije donesena i zavisiće od rezultata protiv Estonije.

- Ovo je jako važna utakmica za nas i pobedom idemo na Svetsko prvenstvo. Igrali smo dobro protiv njih u Beogradu, dok oni sada nemaju šta da izgube i biće rasterećeni, a samim tim i mnogo nezgodniji protivnik. Iako smo se sakupili prije nekoliko dana, znamo šta treba da radimo, jer dugo igramo zajedno i idemo na pobedu - rekao je bek šuter Dragan Milosavljević.

“Orlovi” bi večeras mogli da se plasiraju na šampionat svijeta i u slučaju poraza od Estonije. Za to je neophodno da istog dana svoje mečeve izgube i Gruzija i Izrael. Čak i u varijanti sa dva poraza, od Estonije i od Izraela, Srbija bi ostala treća u grupi, pod uslovom da Gruzija u ovom prozoru zabilježi jednu pobjedu. U tom slučaju bi bio formiran trougao, u kojem bi sve tri selekcije imale isti ukupan skor (6-6), isti međusobni skor (2-2), a Srbija bi imala najbolju koš-razliku u direktnim okršajima, osim ako od Izraela izgubi sa 23 ili više poena razlike. Takođe, ako Srbija bude bodovno izjednačena samo sa Gruzijom, ima dvije pobjede nad konkurentom i zadržava treću poziciju. Jedini scenario koji “orlove” izbacuje iz aviona za Kinu je onaj u kojem gube obje utakmice, Izrael bilježi 2-0, a Gruzija 2-0 (dalje ide Gruzija) ili 0-2 (dalje ide Izrael). Plasman grupe L: 1. Grčka 9-1, 2. Njemačka 9-1, 3. Srbija 6-4, 4. Gruzija 5-5, 5. Izrael 4-6, 6. Estonija 2-8. U utakmicama devetog kola grupe L sastaju se, četvrtak: Estonija - Srbija (18), Izrael - Njemačka (18.30), Grčka - Gruzija (19.30). Deseto kolo, nedjelja: Srbija - Izrael (16), Gruzija - Estonija (16), Njemačka - Grčka (18).

BiH u Češkoj

Reprezentacija BiH nema šanse za prolazak dalje i večeras od 18 časova igraće protiv drugoplasirane Češke, od koje su izgubili u prvom odmjeravanju snaga. Drugi meč na rasporedu je u nedjelju protiv Bugarske (18).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana