Преминуо фудбалер Хајдука Јурица Јерковић

Глас Српске
Преминуо фудбалер Хајдука Јурица Јерковић

Сплит - У Сплиту је данас, послије дуге и тешке болести, у 69. години преминуо истакнути бивши фудбалер Хајдука и репрезентације Југославије Јурица Јерковић.

Кроз 10 сениорских сезона у Хајдуковом дресу, с чувеном “десетком” на леђима, Јерковић је сакупио 529 наступа и постигао 219 погодака.

Јерковић је, наводи Хина, био понајбољи играч велике Хајдукове генерације која је у ''70-им годинама прошлог века харала ногометним теренима тадашње државе, под водством легендарног тренера Томислава Ивића. У Сплит су тада стигле три титуле првака Југославије и пет узастопних тријумфа у Купу.

Био је неизоставни репрезентативац Југославије више од 10 година.

Учествовао је на свјетским првенствима 1974. године у Њемачкој и 1982. у Шпанији, као и на Европском првенству 1976. године у Загребу и Београду, гдје је Југославија освојила четврто мјесто.

За сениорску репрезентацију одиграо је 43 утакмице и постигао шест погодака.

Играчку каријеру је после Хајдука наставио у Швајцарској, где је седам година играо за Цирих, а каријеру завршио 1985. године у дресу Лугана.

По завршетку играчке каријере био је први спортски директор Хајдука од 1986. до 1990. године.

Јерковић је имао част да игра с репрезентацијом Југославије 1971. године играти против Бразила на Пелеовом опроштају, кад се на “старој” Маракани окупило 200.000 гледатеља. Хајдукова “десетка” је седам минута прије краја постигла погодак за коначних 2:2.

Јурица Јерковић, наводи агенција, биће сахрањен у кругу породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана