Pero Antić, košarkaš Crvene zvezde, za Glas Srpske: NBA liga Havaji u odnosu na Evroligu

Milan Zubović
Pero Antić, košarkaš Crvene zvezde, za Glas Srpske: NBA liga Havaji u odnosu na Evroligu

Laktaši - Povratak Pere Antića u Crvenu zvezdu poslije deset godina usrećio je armiju navijača koja je znala da je ekipa dobila vođu na terenu i nekoga ko drži atmosferu, te produženu ruku treneru Dušanu Alimpijeviću, koji je tek stupio na veliku scenu.

Nije bilo planirano da iskusni Makedonac bude nosilac igre već neko ko će svojim iskustvom pomoći timu kada "zaškripi" protiv bogatih evropskih klubova, ali je jedno vrijeme dobijao mnogo veću minutažu od očekivane. To ga je koštalo povrede Ahilove tetive, pa je početkom godine propustio dosta mečeva, a vratio se na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća u Nišu.

- Ne znam koliko su planirali da igram i to je pitanje za trenera i stručni štab koji odlučuje o tome. Trener Alimpijević je vođa tima i verujemo u njegov sistem. Igra se koliko on kaže i tako mora biti jer je ovo Zvezda - izjavio je Antić.

Dosadašnji potez sezone je trojka u posljednjim sekundama meča sa Real Madridom, kojom je utišao navijače "kraljevskog" kluba.

- Srećni smo što smo dobili taj susret i što je trojka ušla, a zamislite da nije ušla. Bilo bi tragično. Vidite kolika je mala granica za takve stvari. Sreća pa je lopta ušla u koš i srećan sam što je to prva pobeda nad Realom u gostima nakon 44 godine. Idemo dalje, puno je utakmica, putovanja, a tu je i umor, dok godine nisu bitne, odnosno da li si mlad ili star igrač. Imamo svoje ciljeve, jedan smo izgubili i idemo da popravimo stvari - rekao je Antić, aludirajući na poraz u finalu Kupa Radivoja Koraća.

Novi format Evrolige donio je mnogo više putovanja nego ranijih sezona, što je dosta slično NBA ligi.

- Mnogo je naporno, a NBA liga je opuštencija u odnosu na ovo. Kao da si na Havajima - kazao je Antić u svom stilu.

Ipak, tokom dvije sezone provedene u Atlanata Houksima vodio je velike bitke sa centrima najjače lige svijeta, a jedan mu je ostao u posebnom sjećanju.

- Dvajt Hauard je bio najnezgodniji za čuvanje, igrao sam nekoliko puta protiv njega, a jedanput me udario u vrat, koji mi je dva dana ostao iskrivljen. Izgubim deset kilograma na utakmici igrajući protiv njega - istakao je Antić.

Kao veoma energičan košarkaš, poznat je po tome što u igri koristi dosta finti svojstvenih igračima sa ovih prostora koji su ih prvi počeli primjenjivati, a uglavnom su ih naučili na uličnim basketima.

- Naravno da sam ih koristio u NBA ligi i zato svi naši igrači uspevaju. To je Divac prvi doneo tamo i prvo sam učio od njega, poteze poput "stolice", pa da povučem finte šuteva. Koristiš ono što imaš - naglasio je Antić.

U prvom mandatu u beogradskom klubu imao je manji obračun sa Felipeom Rejesom iz Real Madrida.

- Takve stvari se dešavaju. On je emotivan igrač, ja sam ga provocirao i desilo se što se desilo, ali smo bez obzira na sve prijatelji. Nisam cvećka i na terenu ne bih prepoznao ni rođenog burazera kada bismo igrali jedan protiv drugog. Sve je za moj tim, a posle utakmice idemo na piće - izjavio je Antić.

Njegov bivši saigrač iz Fenerbahčea Bogdan Bogdanović briljira u debitantskoj NBA sezoni, a prati i učinak ostalih srpskih košarkaša.

- Bjelica ne dobija potrebnu minutažu, Bobi takođe, Miloš se dobro snašao, a o Jokiću šta da se priča jer igra izvanredno. Sa Bogijem sam najviše u kontaktu i svaki dan se čujemo. Bio mi je cimer i uvek sam mu govorio da sruši moj rekord u NBA ligi, a on je u tri meseca srušio sve moje rekorde, tako da nemam šta da kažem više o njegovoj igri. Želim mu još da igra plej-of i finale konferencije - kazao je Antić.

Sa Fenerbahčeom je prošle sezone osvojio Evroligu i vjeruje da turski tim to može ponoviti na Fajnal foru, koji će biti održan u Beogradu, gdje bi volio da zaigra sa Zvezdom upravo protiv svog bivšeg tima.

- Mislim da Fener može odbraniti titulu. Tamo je Željko Obradović komandant i nema zezancije. Imaju odličan tim i odličnu hemiju, a predvodi ih najbolji trener. Ako dođu tu u Beograd, ići ću da ih gledam, mada bih više voleo da igram protiv njih - istakao je Antić.

Zabrinula ga Igokea

Na utakmici protiv Igokee upisao je 11 poena tokom 17 minuta na parketu.

- Čestitam Igokei na fantastičnoj igri i znam da su imali problema sa povredama, ali su pokazali karakter protiv ekipe koja je jača na papiru. Hvala publici na sjajnoj atmosferi i podršci. Upisali smo pobedu, ali moramo da se zabrinemo i igramo bolje jer nismo ispoštovali stvari koje je trener tražio. Srećni smo što smo prvi i što smo matematički osigurali to mesto pred plej-of i cepamo dalje - rekao je Antić.

Karijera

Rabotnički (1999/2001), AEK (2001/05), Crvena zvezda (2005/07), Lukoil (2007/08), Lokomotiv Rostov (2008/09), Lukoil (2009/10), Spartak Sankt Peterburg (2010/11), Olimpijakos (2011/13), Atlanta (2013/15), Fenerbahče (2015/17), Crvena zvezda (2017/?).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana