“Orlovi” iščupali pobjedu u Litvaniji

B92
“Orlovi” iščupali pobjedu u Litvaniji

Fudbaleri Srbije pobjedili su Litvaniju u Viljnusu sa 1:0 u prvom meču grupe C na premijeri UEFA Lige nacija.

Gol za Srbiju postigao je Dušan Tadić sa bijele tačke u 38. minutu nakon što je Klimavičijus u kaznenom prostoru oborio Aleksandra Mitrovića otpozadi.

Glavni utisak meča je dobar napad i nesigurna i neuigrana odbrana Srbije koja je napadački prosječnoj ekipi omogućila nekoliko sasvim dobrih šansi za gol.

Na veliko iznenađenje, Litvanci su jednu od najboljih takvih prilika imali već poslije dva minuta igre na LFF stadionu u Viljnusu.

Loptu je pred golom Dmitrovića promašio Rukavina, odbila se od Živkovića i između igrača ju je pokupio Novikovas. Srećom, dao je sebi malo duži for što je bilo dovoljno da Dmitrović može da reaguje i spreči rano vođstvo Litvanije.

Srbija je nakon toga do desetog minuta uspostavila kontrolu igre na terenu i u nastavku bila mnogo bolja ekipa. To je rezultiralo prvo stativom Mitrovića u 12, a onda i stativom Rodića u 20. minutu.

Mitrović je dobio odličnu loptu u sredini od Tadića i iz okreta šutirao u okvir gola, dok je Rodić umalo iskoristio lošu intervenciju odbrane Litvanije.

Srbija tada nije imala sreće, ali je jedan dobar napad u 38. minutu bio dovoljan za gol. Kostić je presjekao loptu na tridesetak metara od gola domaćina, povukao je lijevo, ona je došla do Tadića, a Tadić ju je petom proslijedio u sredinu za Mitrovića.

Napadač Fulama se odlično zagradio i iznudio penal koji je Tadić pretvorio u gol.

Litvanija je do kraja poluvremena uspjela da napadne nekoliko puta, Novikovas je jednom opasno i šutirao, ali je 13 udaraca na gol i četiri u okvir gola ipak pokazatelj ko je bio bolji i zasluženo vodio na poluvremenu.

Uslijedio je nešto sporiji početak drugog poluvremena prije nego što je od 60. do 70. minuta uslijedila napadačka bura Srbije. U tom periodu je treću stativu za Srbiju pogodio i treći igrač Andrija Živković.

Samo minut nakon te šanse, Mitrović je pao u kaznenom prostoru nakon što ga je protivnički igrač povukao za ruku.

Škotski sudija Bobi Maden ovog puta nije pokazao na bijelu tačku, ali je Mitrović u 66. minutu poslije centaršuta Živkovića skočio pored Žulpe ali je Šetkuš odbranio.

Isto je uradio i koji trenutak kasnije poslije novog udarca Živkovića i Srbija je potpuno podredila rivala pa je samo sreća spasavala Litvance da razlika ne bude veća.

Međutim, sreća je spasla i Srbiju u 75. minutu kada je Novikovas istrčao kontru po boku, spustio loptu u sredinu za Černiha koji je bio sam samcijat, ali je srećom promašio gol iz stopostotne prilike.

Četiri minuta kasnije Srbija pogađa i prečku. Kolarov je utrčao po krilu, ubacio nisko i oštro za Mitrovića koji nateže iz prve ali pogađa okvir gola.

Srbija je u 82. minutu imala i drugi penal. Oboren je Veljković u kaznenom prostoru poslije centaršuta Kolarova, Škot nije imao dilemu, a odgovornost je opet preuzeo Tadić.

Pročitao ga je Šetkuš, pa su “Orlovi” tako poslije četiri pogođena okvira gola svojoj statistici dodali i promašen penal.

Litvanci su sve te promašaje mogli da kazne u prvom minutu nadoknade kada se pred svojim kaznenim prostorom okliznuo Nikola Milenković. Grešku je umalo kaznio Sernas, kome je situaciju jedan na jedan odbranio Dmitrović. Lopta se odbila i Slivki nakon toga, blokirao ga je Lukić i Srbija je uspijela da sačuva svoju mrežu do kraja meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana