“Орлићи” уче “орлове” како се осваја злато

Душан Репија
“Орлићи” уче “орлове” како се осваја злато

Стара Пазова - За најбоље фудбалере Србије не може се рећи да имају култ побједника, јер сви још добро памтимо посртања у посљедњих двадесетак година и тек понеки бљесак који је углавном остајао усамљен као светионик.

За то вријеме млађе селекције Србије донијеле су много радости и некако враћале наду да фудбал има будућност. Освојено Европско првенство у Литванији за фудбалере до 17 година испоставиће се да је било увертира за Свјетско на Новом Зеланду двије године касније. Момци Вељка Пауновића отишли су до самог краја, а већину их је двије године раније селектовао Љубинко Друловић и са њима у Литванији направио чудо. У најјачи национални тим полако је почео да их уводи Славољуб Муслин у успјешном квалификационом циклусу, а још одлучнији да им укаже праву шансу је садашњи кормилар. Младен Крстајић је на списак од 27 играча уврстио чак осморицу момака који имају освојено велико такмичење, а већина њих и оба поменута. Предраг Рајковић, Милош Вељковић, Сергеј Милинковић-Савић, Немања Максимовић и Мијат Гаћиновић могу да се похвале са обје златне медаље, док су Александар Митровић, Марко Грујић и Андрија Живковић “закачили” по једно злато. Њих осморица, уз Луку Јовића, којег је повреда спријечила да оде на Нови Зеланд, у конкуренцији су за 23 најбоља које Србија у овом тренутку има, а неки од њих имаће и кључне улоге. Очекује се да бар петорица крену пут Русије, а може се десити да и сви наведени буду имали резервисано мјесто у авиону. Оно што је већ првог дана на припремама било примјетно је Крстајићева одлука да током загријавања генерацијски подијели момке у три групе, па су једну чинили управо ови играчи који су навикнути на побједе. Није фраза ако кажемо да је атмосфера у Пазови заиста на нивоу и да је ведар дух присутан током сваког тренинга, али се некако по расположењу издваја ова група. Сви момци су практично одрасли заједно, одлично се познају и друже приватно, па није ни чудо што су блиски. Голман Рајковић ипак наглашава да нема никаквих подјела и да су сви као један спремни за Србију.

- Није клан, ми се боље познајемо мало па смо више заједно, али смо се добро уклопили са старијим играчима. Једва чекам да почне Светско, делује далеко, али ће нам брзо проћи припреме уз добро друштво - рекао је Рајковић.

У ову групу момака спада и Немања Радоњић, који је често испаштао због темперамента, па није био ни у Литванији ни на Новом Зеланду. Одличним играма у претходној сезони и промјеном понашања вратио се на мапу, па сада равноправно конкурише за најбољи састав.

- Ово је наше време, дефинитивно. Видим да се прича како су то момци који ће тек показати шта знају, али имате ту Јовића који даје гол петом Дортмунду, имате Гаћиновића који даје гол Бајерну у финалу Купа Немачке, Грујића који с Кардифом улази у Премијер лигу, Вељковића који игра стандардно у Вердеру, Андрију који се изборио у Бенфики, Максимовића из Валенсије, који не тако давно онако лагано “решава” Бразил у финалу Светског првенства! Зар све то није доказ да су ови момци спремни да решавају и велике мечеве за А репрезентацију - запитао се Радоњић.

Мундијал јесте много већа сцена од оне на којој су плесали “орлићи”, али они дефинитивно са успјехом претачу таленат у квалитет и чувају шампионски пелцер за највећу позорницу. Зна то и селектор Крстајић, који им толико вјерује.

Грујић: Кључна прва два меча

Члан генерације са Новог Зеланда Марко Грујић нада се да ће отићи на Мундијал, а шансу Србије види у мечевима са Костариком и Швајцарском.

- То су кључне утакмице. О Бразилу не би требало да трошимо речи, надам се да ћемо ући растерећени у последње коло и меч са њима - рекао је Грујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана