Odluka o istražnom zatvoru za Zdravka Mamića 30. novembra

Agencije
Odluka o istražnom zatvoru za Zdravka Mamića 30. novembra

Zagreb - Osječki Županijski sud će 30. novembra ponovno odlučivati o prijedlogu Uskoka da se bivšem direktor NK "Dinama" Zdravku Mamiću odredi istražni zatvor u slučaju druge optužnice za izvlačenje novca iz toga kluba, saznaje se na Županijskom sudu.

Vrhovni sud je prihvatio žalbu Uskoka te ukinuo raniju odluku osječkog Županijskog suda, iz jula ove godine, da se Mamiću ne odredi istražni zatvor, iz razloga jer protiv okrivljenog već postoji odluka o određivanju istražnog zatvora, u prvom postupku vođenom na tom sudu, odnosno zbog stava da protiv iste osobe ne mogu istovremeno egzistirati dvije odluke o određivanju istražnog zatvora u dva predmeta.

Nakon odluke Vrhovnog suda nova sjednica optužnog vijeća za odlučivanje o istražnom zatvoru u predmetu protiv okrivljenog Zdravka Mamića i ostalih održaće se 30. novembra u 10,00 sati, saopštio je portparol Županijskog suda Miroslav Rožac.

Izvori bliski istrazi nagađaju da će u slučaju da sud ovog puta odredi istražni zatvor Mamiću, Hrvatska moći zatražiti njegovo izručenje, pošto je riječ o slučaju koji je uslijedio nakon potpisivanja međudržavnog sporazuma o izručenju s Bosnom i Hercegovinom. Mamić je u junu nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude on je otišao u Bosnu i Hercegovinu te danas živi u Međugorju.

Iako je za njim raspisana potjernica, izručenje Hrvatskoj je izbjegao zahvaljujući činjenici da je rođen u BiH pa po toj osnovi ima i bh. državljanstvo što ga trenutnoo štiti od zatvora.

Drugom optužnicom, koja još nije potvrđena, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši "Dinamov"direktor Damir Vrbanović, preduzetncici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan. Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od decembra 2004. do decembra 2015. godine, ostale okrivljen organizovao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih kompanija te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 miliona kuna. Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 miliona evra, odnosno 55,8 miliona kuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana