Одбојкашице исписале историју – Србија је свjетски првак!

Агенције
Одбојкашице исписале историју – Србија је свjетски првак!

Одбојкашице Србије побjедиле су Италију и постале шампионке Свjетског првенства у Јапану послије пет одиграних сетова.

Српкиње су исписале историју и постале свјетске првакиње по први пут у својој историји, те спријечиле Италијанке да то ураде по други пут.

Одбојкашице су успјеле да се опораве и да, након што су заостајале у сетовима два пута, дођу до преокрета и до невероватног успјеха.

Србија је коначну побједу остварила, по сетовима 21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12.

Српске одбојкашице су славиле у веома драматичном мечу који је буквално немогуће описати ријечима и, после велике драме, постале најбоље на свијету.

Јако згрчено и успавано су ушле у меч, прије свих Тијана Бошковић, која се будила полако, али сигурно, и била кључна за побједу у завршници меча.

Италија је имала перфектан пријем у првом дијелу игре и није допуштала Србији да дође до лаких поена преко контре, а Паола Егону је пренијела добру форму из полуфинала на финални меч. Србија је ухватила бољи ритам у завршници, али прекасно и Италија је повела са 1-0.

Други сет почео је драстично другачије него први – Бранкица Михајловић је била разиграна, Бианка Буша неумољива на сервису, али и пријему, и Српкиње су лако градиле предност. На крају убиједљива разлика и много боља игра него у првом сету, што је било најбитније.

Добру игру из претходног сета Српкиње су пренијеле у наредни и његовом средином се "одлијепиле" на великих +6. Ипак, Италија се приближавала корак по корак. Кључни моменат тог дијела игре десио се при резултату 21:19 када је Стефана Вељковић била јако близу аса, али су се Италијанке некако извукле. Од тог тренутка "искочила" је Егону и Италија је повела са великих 2-1.
 

Селектор Терзић није клонуо духом ни у једном тренутку меча и константно је храбрио своје изабранице говорећи им да је најбитније да оне поправе игру, да сервирају своје сервисе и да се не предају.

Савјет искусног селектора оне су послушале, а Маја Огњеновић је кренула да "сили" лопте на Тијану Бошковић, као што је то очекивано да ради од почетка меча. Њена генијалност је Србији доносила добре позиције, а Тијана је све чешће и чешће поентирала, док се с времена на вријеме у тој категорији јављаја и Бранкица.

"Дежа ви" је сигурно постојао када је предност Србије кренула да "цури" крајем четвртог сета, али Италијанке овога пута нису имале снаге за нови преокрет.

Тај-брејк је одлучивао новог свјетског првака.

Српкиње су поново у сет ушле стегнуто, а Бошковићева је поентирала када је било битно, да Итаијанке не оду на недостижну предност. Србија се враћала, Италија долазила до новог вођства, али је онда услиједила серија Српкиња од 3:1 и ново вођство.

Играло се поен за поен, што је сигурно више одговарало Србији, али је доносило стрепњу приликом сваког поена.

При 13:12 одбојкашице Србије су имале прилику да дођу до двије меч лопте, али је настао проблем. Ипак, послије дешавања која се не могу ријечима описати, Маја Огњеновић је мајсторијом дошла до поена. У наредном поену Миријам Сила је направила прелаз, а Србија постала најбоља на планети.

Одбојкашицама Србије ово је тек друга медаља на свјетским првенствима, а прва златна, послије бронзе, такође у Јапану, 2006. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана