Новак четврти пут најбољи спортист свијета

Б92
Новак четврти пут најбољи спортист свијета

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић добитник је највећег спортског признања, награде Лауреус.

На великој церемонији у Монте Карлу, Новак је по четрврти пут у каријери понио ово ласкаво признање, такозвани “спортски Оскар”, пошто је проглашен за најбољег спортисту свијета у 2018.

Новак је претходно добијао ову награду 2012, 2015. и 2016. године. Посљедње двије године није био у конкуренцији јер, логично, није ни много играо због проблема са повредом лакта.

Ове године, српски тенисер је побједио у изузетно јакој конкуренцији, а иза њега су остали возач Формуле 1 Луис Хамилтон, кошаркаш Леброн Џејмс, атлетичар Елуид Кипчог, те фудбалери Килијан Мбапе и Лука Модрић.

Новак је у 2018. успио да направи велики повратак на трон свјетског тениса. Са 23. позиције на АТП листи средином јуна мјесеца, успио је за свега пет мјесеци да се врати на прво мјесто АТП листе пошто је освојио титуле на Вимблдону и УС Опену, те мастерс трофеје у Синсинатију и Шангају.

Ова награда не рефлектује пут од неколико месеци већ рекао бих од Ролан Гароса 2016. када сам држао сва четири Гренд слема. Хвала свима, хвала Лауреусу на још једној награди коју сам добио”, изјавио је Новак по пријему награде.

Прије почетка церемоније, Новак је рекао:

Нелсон Мандела, оснивач Чауреуса је рекао једну прелепу ствар а то је да је спорт универзалан језик. Имамо моћ да мењамо и утичемо на животе многих људи, посебно младих. Лауреус управо ради то, дотиче се тих области где се млади боре да нађу сврху и смисао у свом животу. Они им дају наду кроз спорт. Зато се толико младих на овом свету ослања на спорт и спортске хероје јер се идентификују с њима”, рекао је Ђоковић.

Добитници награда

 

Спортиста године: Новак Ђоковић (тенис)

Спортисткиња године: Симон Бајлс (гимнастика)

Најбољи тим године: Фудбалска репрезентација Француске

World action личност године: Ким Клое (сноуборд)

Спортска личност са пос. потребама: Хенријета Фаркашова (скијање)

Повратак године: Тајгер Вудс (голф)

Спортски дух године:Линдзи Вон (скијање)

Посебно достигнуће: Елуид Кипчог (атлетика)

Животно достигнуће: Арсен Венгер

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана