Никола Вучевић, кошаркаш Орландо Меџика: Замало да одем у ФМП умјесто у САД

Глас Српске
Никола Вучевић, кошаркаш Орландо Меџика: Замало да одем у ФМП умјесто у САД

Орландо - Црногорски кошаркаш и члан Орландо Меџика Никола Вучевић имао је занимљив развојни пут. Момак који је рођен у Швајцарској никада није заиграо за неки клуб из Црне Горе или Србије у омладинским категоријама, мада је кратко наступао за Будућност током локаута у НБА лиги, а својевремено је био на прагу доласка у ФМП Железник.

- Мој отац Борислав играо је до 44 године и заслужује све честитке. То је заиста много година на паркету, али је имао такав став према животу и спорту. Био је врхунски професионалац и научио ме да морам бити такав ако желим да успем. Када сада погледам уназад, јасно ми је да сам имао привилегију да као клинац поред себе имам оца који је био кошаркашки професионалац и који ме је научио како могу да постигнем успех у спорту у који сам се заљубио од малих ногу - рекао је Вучевић.

Када је био млад играч и током НЦАА каријере стручњаци нису имали високо мишљење о њему и сматрали су да нема материјал за НБА лигу, док их је он све демантовао.

- Као клинац био сам свестан да има бољих од мене, зато сам радио више. Током НЦАА каријере такође је било момака који су били бољи од мене. Ни сам нисам у потпуности мислио да могу да стигнем до НБА лиге, али сам веровао да ћу успети да стигнем до нивоа да са успехом играм у Европи. Међутим, временом се и то променило. Појачао сам интензитет рада на физичкој спреми, напредовао из дана у дан и НБА лига је постала реалност - нагласио је Вучевић.

Одлазак у САД 2007. када је имао 17 година за њега је био прво одвајање од породице, мада се брзо прилагодио.

 - У Америку сам стигао такорећи случајно. Првобитна идеја била је да одем у ФМП, учим средњу школу и тренирам кошарку. Међутим, појавила се могућност да одем у САД и започнем са школовањем и тренирањем. То је мени и мом оцу предложио отац Николе Драговића, који се сјајно снашао на колеџу УЦЛА. Идеја нам се свидела и донели смо породичну одлуку да покушамо, да одем у Лос Анђелес, а да у сваком тренутку могу да се вратим ако ми се не допадне или ако се не снађем. Наравно да је у почетку било тешко, јер сам био далеко од породице и пријатеља, али у средњој школи сам брзо успео да се спријатељим са доста сјајних момака који су говорили француски као и ја. Како је време одмицало било ми је све лакше, убрзо ми је и енглески постао као матерњи и све је било знатно лепше и боље. Са ове тачке гледишта донио сам праву одлуку - истакао је Вучевић, којег је Филаделфија изабрала као 16. пика на драфту 2011. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана