Некадашњи голман Стеван Дика Стојановић: Голманска судбина поиграла се са Шмајхелом

Душан Репија
Некадашњи голман Стеван Дика Стојановић: Голманска судбина поиграла се са Шмајхелом

Бањалука - Судбина голмана зна да буде врло окрутна и тешка. То је на својој кожи најбоље осјетио Каспер Шмајхел, човјек који је одбранио три пенала, али је на крају јунак ипак постао његов колега са супротне стране Данијел Субашић.

Голман Хрватске зауставио је три шута Данаца и одвео своју репрезентацију у четвртфинале, а многи ће рећи и много даље с обзиром на то да је Русија идући противник Хрватске. Утакмица је ишла у смјеру да роди једног јунака. Син легендарног Петера Шмајхела зауставио је пенал Луке Модрића у 117. минуту и два пута исправљао пропусте својих саиграча у пенал серији, али ни то није било довољно - Субашић је, с друге стране, уживао у најбољим тренуцима каријере.

Некадашњи чувар мреже Црвене звезде Стеван Дика Стојановић, човјек који је остао упамћен као један од јунака “црвено-бијелих” у походу на трофеј Купа шампиона 1991. године, истиче ту помало незахвалну позицију голмана.

- Када одбраните једанаестерац у финишу продужетака и “скинете” два у пенал серији, према свим параметрима требало би да завршите на рукама играча и славите. Међутим, то понекад није довољно. Могу само да замислим како се осећа Шмајхел који је учинио све, али ни то није било довољно. Субашић је био невероватан, прочитао је скоро све шутеве Данаца и израстао у хероја - рекао је Стојановић.

Одавно се не памти пенал серија у врхунском фудбалу у којој су голмани зауставили пет шутева играча.

- Видело се да су играчи исцрпљени и деконцентрисани, што је помогло голманима. Нису то били школски шутеви, тако да су и Субашић и Шмајхел то искористили. Још у моје време пратио сам где који играч најчешће шутира, а сада је скенирање ривала на много већем нивоу. Ипак, из искуства говорим да припрема не помаже много, битан је инстинкт у датом моменту и, наравно, срећа - рекао је Стојановић.

Осим Субашића и Шмајхела, похвалио је и голмана Русије Игора Акинфејева, као и Белгијанца Тибу Куртоу те Бразилца Алисона.

- Њих четворица су, према мом мишљењу, показали највише. Много сам очекивао од Давида де Хее, али је он од старта кренуо траљаво и до завршетка турнира успео да одбрани само један од седам шутева у оквир гола - запазио је Стојановић.

Када је у питању расплет до краја Мундијала, велике шансе даје Французима иако нема изразитог фаворита.

- Мислим да они могу још боље него што су до сада показали. Та половина жреба је много тежа него ова друга у којој су Хрвати. Без обзира на оно што пише на папиру, мислим да Хрватској неће бити лако са Русијом, јер ће домаћин играти исто као против Шпаније - сматра Стојановић.

Кући су већ отишли Лионел Меси и Кристијано Роналдо, што је најбољи доказ да један играч не може сам да направи искорак.

- Прошло је то време. Фудбал је одувек колективан спорт, али је последњих година то додатно дошло до изражаја. Много се полаже на тактику, иде се у тако ситне детаље, тако да понекад личи на шах. То даје шансу екипама које су реално слабијег квалитета, што можемо да видимо у Русији - закључио је Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана