Nebojša Golić: Rukometaši Srbije kao raspuštena banda

Dušan Repija
Nebojša Golić: Rukometaši Srbije kao raspuštena banda

Banjaluka - Dok najbolje evropske reprezentacije uoči posljednjeg kola druge faze traže svoju računicu kako da se domognu polufinala ili bar idućeg Svjetskog prvenstva, rukometaši Srbije čekaju meč sa Bjelorusijom (16) koji ne odlučuje ama baš ni o čemu osim načina na koji će biti završeno veliko takmičenje.

S obzirom na igru od početka Evropskog prvenstva, izuzimajući možda dva, tri dobra poluvremena, pitanje je koliko je želje i volje ostalo u momcima koje je poslije četvrtog poraza u pet mečeva (od Francuske 30:39) prvi put javno kritikovao i onaj koji ih je izabrao - selektor Jovica Cvetković. Francuzi jesu mnogo bolja selekcija u ovom trenutku, vjerovatno i najbolja na svijetu, ali to ne bi trebalo da smeta njihovim rivalima da pruže koliko mogu, što nije bio slučaj u ovom meču. Takvo ponašanje najviše tišti i nekadašnju vedetu Jugoslavije Nebojšu Golića koji svakodnevno putuje iz Banjaluke u Zagreb kako bi uživo gledao mečeve.

- Nije sporno da izgubiš, ali je sporan način na koji to radiš. Ako teren napustiš krvavih koljena, a to ne bude dovoljno, nemaš za čim da žališ jer si dao sve od sebe, a protivnik bio bolji. Ako je drugačije, onda nije dobro. Rukometaši Srbije nisu me uvjerili da ginu za taj dres iako poslije svakog meča redom izjavljuju da su dali maksimum. To, čini mi se, nije bio slučaj, posebno kada su izgubili šanse za ozbiljniji rezultat jer od tada izgledaju kao raspuštena banda - rekao je Golić.

Posljednje doba srpskog rukometa, izuzimajući bljesak na Evropskom prvenstvu 2012. godine, bilo je baš u Golićevo vrijeme - krajem prošlog i početkom novog milenijuma. Tada izgubljeni kontinuitet više nikada nije uhvaćen, a veliko je pitanje da li će se nešto promijeniti.

- Nisam optimista, jer su ti momci ogledalo i magnet, od njihovog ponašanja i igara zavisi da li će sutra djeca početi da treniraju ovaj sport. Ovo što su pokazali je kontraefekat i u Srbiji će, nažalost, biti sve manje rukometaša. To mi je žao, jer ovim momci znaju da igraju, a zašto to ne pokazuju na terenu, ne mogu da kažem. Iako se ne slažem sa mnogim potezima selektora, on bi trebalo da je figura koju poštuju svi igrači. I toga je nedostajalo, a to pripisujem vaspitanju. Da bi imao ispravan pristup, moraš da imaš vaspitanje koje si ponio iz kuće - rekao je osvajač dvije bronzane medalje sa reprezentacijom Jugoslavije.

Kada su u pitanju favoriti za sam vrh, Golić izdvaja jednu reprezentaciju.

- Prvenstvo je vrlo zanimljivo i neizvjesno, ali je Francuska jedina koja ima sve. Fizički su dominantni, svi igrači podjednakog kvaliteta, odlični golmani, pa im i dajem najveće šanse. Očekujem poslasticu između njih i Hrvata u meču koji odlučuje polufinalistu, ali Francuzima dajem prednost, bez obzira na to što su Hrvati domaćini. Oni su krenuli silovito pa upali u krizu, sada se dižu, ali mislim da nemaju sve što im je neophodno. Više sam očekivao od Norvežana koji, izgleda, neće ponoviti uspjeh od prije godinu kada su stigli do finala Svjetskog prvenstva - zaključio je Golić.

Kalkulacije

Iako postoji nekoliko varijanti za prolaz u polufinale iz grupe jedan, domaćin Hrvatska juri pobjedu nad Francuskom i navija za Norvešku protiv Švedske. Postoji mnogo kombinacija, ali ukoliko "kockasti" slave sa tri gola razlike, sigurno su u polufinalu, bez obzira na ishod drugog meča. Mogu dalje i ako upišu bilo kakvu pobjedu ili remi pod uslovom da Norveška savlada Švedsku. Francuzi samo u teoriji mogu ostati bez polufinala, dok Norvežani imaju najmanje šanse. Postoji opcija da Hrvatska prođe dalje i sa porazom, ali u tom slučaju Norveška mora dobiti Švedsku sa najmanje četiri razlike, uz uslov da ne postignu više od 31 gola. Francuzi mogu ispasti samo ako dožive katastrofu od Hrvata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana