Небојша Голић: Рукометаши Србије као распуштена банда

Душан Репија
Небојша Голић: Рукометаши Србије као распуштена банда

Бањалука - Док најбоље европске репрезентације уочи посљедњег кола друге фазе траже своју рачуницу како да се домогну полуфинала или бар идућег Свјетског првенства, рукометаши Србије чекају меч са Бјелорусијом (16) који не одлучује ама баш ни о чему осим начина на који ће бити завршено велико такмичење.

С обзиром на игру од почетка Европског првенства, изузимајући можда два, три добра полувремена, питање је колико је жеље и воље остало у момцима које је послије четвртог пораза у пет мечева (од Француске 30:39) први пут јавно критиковао и онај који их је изабрао - селектор Јовица Цветковић. Французи јесу много боља селекција у овом тренутку, вјероватно и најбоља на свијету, али то не би требало да смета њиховим ривалима да пруже колико могу, што није био случај у овом мечу. Такво понашање највише тишти и некадашњу ведету Југославије Небојшу Голића који свакодневно путује из Бањалуке у Загреб како би уживо гледао мечеве.

- Није спорно да изгубиш, али је споран начин на који то радиш. Ако терен напустиш крвавих кољена, а то не буде довољно, немаш за чим да жалиш јер си дао све од себе, а противник био бољи. Ако је другачије, онда није добро. Рукометаши Србије нису ме увјерили да гину за тај дрес иако послије сваког меча редом изјављују да су дали максимум. То, чини ми се, није био случај, посебно када су изгубили шансе за озбиљнији резултат јер од тада изгледају као распуштена банда - рекао је Голић.

Посљедње доба српског рукомета, изузимајући бљесак на Европском првенству 2012. године, било је баш у Голићево вријеме - крајем прошлог и почетком новог миленијума. Тада изгубљени континуитет више никада није ухваћен, а велико је питање да ли ће се нешто промијенити.

- Нисам оптимиста, јер су ти момци огледало и магнет, од њиховог понашања и игара зависи да ли ће сутра дјеца почети да тренирају овај спорт. Ово што су показали је контраефекат и у Србији ће, нажалост, бити све мање рукометаша. То ми је жао, јер овим момци знају да играју, а зашто то не показују на терену, не могу да кажем. Иако се не слажем са многим потезима селектора, он би требало да је фигура коју поштују сви играчи. И тога је недостајало, а то приписујем васпитању. Да би имао исправан приступ, мораш да имаш васпитање које си понио из куће - рекао је освајач двије бронзане медаље са репрезентацијом Југославије.

Када су у питању фаворити за сам врх, Голић издваја једну репрезентацију.

- Првенство је врло занимљиво и неизвјесно, али је Француска једина која има све. Физички су доминантни, сви играчи подједнаког квалитета, одлични голмани, па им и дајем највеће шансе. Очекујем посластицу између њих и Хрвата у мечу који одлучује полуфиналисту, али Французима дајем предност, без обзира на то што су Хрвати домаћини. Они су кренули силовито па упали у кризу, сада се дижу, али мислим да немају све што им је неопходно. Више сам очекивао од Норвежана који, изгледа, неће поновити успјех од прије годину када су стигли до финала Свјетског првенства - закључио је Голић.

Калкулације

Иако постоји неколико варијанти за пролаз у полуфинале из групе један, домаћин Хрватска јури побједу над Француском и навија за Норвешку против Шведске. Постоји много комбинација, али уколико "коцкасти" славе са три гола разлике, сигурно су у полуфиналу, без обзира на исход другог меча. Могу даље и ако упишу било какву побједу или реми под условом да Норвешка савлада Шведску. Французи само у теорији могу остати без полуфинала, док Норвежани имају најмање шансе. Постоји опција да Хрватска прође даље и са поразом, али у том случају Норвешка мора добити Шведску са најмање четири разлике, уз услов да не постигну више од 31 гола. Французи могу испасти само ако доживе катастрофу од Хрвата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана