Ne plašimo se nikoga pa ni Ronalda

Dušan Repija
Ne plašimo se nikoga pa ni Ronalda

Lisabon - Sa serijom od sedam utakmica bez poraza i minulim remijem u Njemačkoj, fudbaleri Srbije večeras sa stadiona “Luž” počinju put ka Evropskom prvenstvu protiv aktuelnog šampiona Starog kontinenta.

Portugalci su favoriti grupe B, prvenstveno zbog dvije stvari - kontinuiteta i Kristijana Ronalda. Jedan od najboljih fudbalera svih vremena vratio se u nacionalni tim nakon što je preskočio Ligu nacija i sigurno je vrlo motivisan da još jednom odvede svoju zemlju na završnicu, a s obzirom na to da nisu počeli onako kako su zamišljali treba očekivati da večeras zapnu svim snagama. Remi bez pogodaka sa Ukrajinom pokazao je i slabosti koje ekipa Fernanda Santoša sigurno ima, a koje će “orlovi” pokušati da iskoriste.

- Taj remi na startu za njih je dodatni pritisak. Međutim, to su veliki igrači, mogu da se nose s pritiskom, ali ne plašimo se. Ključ je da mi u prvih 15 minuta igramo kao u Nemačkoj. Što duže izdržimo, pritisak na strani domaćina biće sve veći, a onda bi i nama trebalo da bude lakše. Respektujemo protivnike, ali nikoga se ne plašimo. Verujemo u sebe - rekao je golman Marko Dmitrović koji je čini se zacementirao svoje mjesto među stativama.

Ronaldo se kao i uvijek trudio, ali nije mu baš išlo protiv čvrstih Ukrajinaca. Kada naiđe takav dan Portugalci ne uspijevaju da pronađu B opciju i igra im se uglavnom svodi na jalov posjed iz kojeg stvore malo šansi. Ekipa Andreja Ševčenka došla je da se odbrani ne razmišljajući o napadu, dok je Srbija u Volfsburgu pokazala da ima ogroman napadački potencijal iako nije igrala u najjačem sastavu.

- Portugalija je favorit, ali to ništa ne znači. I mi imamo šansu. Svako ima mane pa i Portugalija. Gledaćemo da ih iskoristimo. Samo da ukrotimo Ronalda i rešili smo veći deo posla. U Španiji sam dva puta igrao protiv njega i oba puta je moj Eibar izgubio od Reala. Na našem terenu Ronaldo je postigao dva gola, ali imao sam i nekoliko odličnih odbrana protiv njega. Strašan je igrač, jedan od najboljih na svetu. Za njega je najlakša priprema - moraš da budeš maksimalno koncentrisan. Iz svake pozicije može da te ugrozi, dominantan je i levom i desnom nogom, postiže golove i glavom, stvori višak, napravi gol-šansu za saigrače. Ipak, ne sumnjam u odličnu igru naše odbrane i čitave ekipe - rekao je Dmitrović.

Mladen Krstajić neće ni večeras moći da računa na Aleksandra Kolarova i Filipa Kostića te od ranije izgubljene Nemanju Matića i Aleksandra Prijovića, dok ga je Ljubomir Fejsa zamolio da ga izostavi kako bi zaliječio povredu i koncentrisao se na partije u Benfiki. Dakle, selektor nema mnogo prostora za manevar, pa ne bi trebalo da bude mnogo promjena u odnosu na utakmicu sa Njemačkom. Otvorena je konkurencija za poziciju kraj lijeve aut linije gdje bi umjesto Miroslava Bogosavca šansu mogao da dobije jedan od dvojice naknadno pozvanih igrača Milan Gajić ili Filip Mladenović. Ukoliko je potpuno spreman, Tadić će sigurno biti u startnoj postavi, a u tom slučaju vjerovatno “visi” Adem Ljajić, dok će biti zanimljivo vidjeti ko će biti najbliži golu Ruija Patrisija. Luka Jović je pokazao da je u odličnoj formi, dok je Aleksandar Mitrović mnogo dao Srbiji, a sudeći prema dosadašnjem načinu igre, vrlo teško, praktično nemoguće je da čine napadački tandem, jer Krstajić ne odustaje od 4-2-3-1 formacije.

Kako do Evra

Evropsko prvenstvo 2020. godine biće održano u 12 zemalja, a drugi put u istoriji učestvovaće 24 reprezentacije. Plasman na završnicu obezbijediće po dvije selekcije iz deset kvalifikacionih grupa, te još četiri putem Lige nacija. Kako je Srbija obezbijedila plasman na završnicu C lige, ukoliko ne uspije da osvoji jedno od prva dva mjesta u grupi B, imaće rezervnu opciju da pobjedom u C Ligi nacija ode na Evro. Ipak, bilo bi mnogo ljepše i efektnije da posao bude završen ovim putem, a s obzirom na sastav grupe, “orlovi” su uz Portugalce ipak najbliži odlasku na EP, za nijansu bliži od Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana