Muslin odstupio, mijenja ga Krstajić

Dušan Repija
Muslin odstupio, mijenja ga Krstajić

Beograd - Slavoljub Muslin zvanično više nije selektor Srbije, potvrdio je Fudbalski savez Srbije, koji je naglasio da su dvije strane dogovorile sporazumni raskid ugovora.

Ono što se kuvalo prethodnih nekoliko dana juče je dobilo očekivani epilog, pa čovjek koji je odveo "orlove" na Mundijal neće imati priliku da ih vodi u Rusiji. Njega će, bar privremeno, zamijeniti dosadašnji prvi pomoćnik Mladen Krstajić, koji je imenovan za vršioca dužnosti. Predsjednik bijeljinskog Radnika sigurno će voditi Srbiju u dva prijateljska meča protiv Kine 10. novembra i Južne Koreje četiri dana kasnije.

Čelnici srpske kuće fudbala su se u kratkom saopštenju na sajtu kurtoazno zahvalili Muslinu na saradnji, ali nisu ponudili objašnjenja zašto je donesena ovakva odluka. Proteklih dana u medijima su provlačeni razlozi zbog kojih će doći do prekida saradnje, ali ma koliko oni bili utemeljeni, čini se da je ovo presedan u svijetu fudbala. Prvi čovjek saveza Slaviša Kokeza navodno je Muslinu zamjerio na nepozivanju mladih igrača, u prvom redu Sergeja Milinković-Savića, taktici 3-4-3, kao i lošoj igri u mečevima sa Austrijom i Gruzijom.

U medijima su se prethodnih dana, doslovno iz minuta u minut, pojavljivali favoriti za dobijanje posla, ali čini se da je knjiga spala na dva slova. To su Ivica Jovanović i Aleksandar Stanojević.

Dragan Stojković nije zainteresovan za tu funkciju zbog čvrstog ugovora u Gvangdžuu RF, Siniša Mihajlović je tužio FSS zbog duga iz vremena dok je bio selektor. Hrvatski mediji navode da je i Robert Prosinečki u najužem krugu, ali to je ipak manje realna opcija, kao i mogućnost da to bude Ljubiša Tumbaković, dok je iz kombinacija ispao i Slovak Vladimir Vajs. Poslije čišćenja redova, ostali su Jovanović i Stanojević, s tim da se prvonavedenom daju veće šanse. Stručnjak koji je najveće uspjehe postizao sa kiparskim APOEL-om bio je nekoliko puta na meti ljudi sa Terazija, ali dogovor nikad nije postignut. Sada je navodno drugačije, jer su prvi kontakti prošli vrlo dobro, a čelnici saveza i trener rođen u Loznici prije 55 godina imaju sličnu viziju kako treba da izgleda nacionalni tim.

Stanojević je druga opcija ukoliko ne bude postignut dogovor sa Jovanovićem. Bivši trener Partizana radio je u posljednjih pet godina u Kini i Izraelu, a posljednji angažman imao je na klupi PAOK-a. Zid ćutanja čelnika FSS trebalo bi da padne vrlo brzo jer će 1. decembra biti izvučene grupe za Mundijal, a do tada bi trebalo da bude poznato da li će Krstajić ostati trajno rješenje ili će šansu života dobiti Jovanović, Stanojević ili neko treći.

Na spisku Milinković-Savić

Na spisku reprezentativaca za utakmice sa Kinom i Korejom (10. i 14. novembra) naći će se Sergej Milinković-Savić, ali i mladi golman Benfike Mile Svilar.

Fudbaler Lacija imaće priliku da pokaže da je nepravedno bio zapostavljen za vrijeme mandata Slavoljuba Muslina, dok
će Svilar debitovati u seniorskoj selekciji. Na spisku bi trebalo da se nađu i mladi reprezentativci Nemanja Radonjić i Andrija Živković.

Spisak

Na spisku Mladena Krstajića za kontrolne mečeve protiv Kine i Južne Koreje našla su se 24 igrača. To su: golmani: Vladimir Stojković, Predrag Rajković, Aleksandar Jovanović, odbrana: Antonio Rukavina, Branislav Ivanović, Nikola Maksimović, Matija Nastasić, Duško Tošić, Jagoš Vuković, Miloš Veljković, Aleksandar Kolarov, Ivan Obradović, sredina terena: Luka Milivojević, Nemanja Matić, Nemanja Gudelj, Sergej Milinković-Savić, Adem Ljajić, Mijat Gaćinović, Ljubomir Fejsa, Marko Grujić, napad: Dušan Tadić, Filip Kostić, Aleksandar Mitrović i Aleksandar Prijović. Mladi golman Benfike Mile Svilar nije na spisku, a FSS trenutno je u intenzivnoj komunikaciji sa njim i njegovim ocem Ratkom. Ono što je sigurno, postoji obostrana želja da obuče dres Srbije. Okupljanje reprezentativaca je 6. novembra u Staroj Pazovi, a za Kinu se putuje dan kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana