Miroslav Berić, proslavljeni srpski košarkaš, za “Glas Srpske”: Litvance još boli 1995.

Milan Zubović
Miroslav Berić, proslavljeni srpski košarkaš, za “Glas Srpske”: Litvance još boli 1995.

Banjaluka - Miroslav Berić nije dobio priliku da zaigra u finalu Evropskog prvenstva 1995. godine protiv Litvanije u Atini, ali je potom, kada je igrao za Žalgiris, saznao da je tamošnje košarkaše mnogo zabolio taj poraz.

- Imao sam priliku da igram sa Arvidasom Sabonisom u Žalgirisu i nekoliko puta smo se dotakli tog finala. Govorio sam mu da 1995. ne možemo zaboraviti, tada me samo pogledao jer im je to rak-rana koju ne mogu zaboraviti. Imali su strašno dobru generaciju pa ih je to mnogo zabolelo. Tokom utakmice hteli su da napuste parket, ali nisam verovao u to jer je to bila neka njihova psihološka igra da promene tok i ritam utakmice, u čemu nisu uspeli - izjavio je Berić.

Mnogi se i dalje sjećaju da su nakon te utakmice na ceremoniji dodjele medalje Hrvati napustili postolje.

- U tom trenutku mislili smo: “Idite slobodno”. Dobili smo cveće i bilo je nekih šala šta da radimo s njim, ali smo ozbiljna reprezentacija koja ne pravi cirkus. Njihov odlazak dao je veći značaj našoj pobedi i taj njihov odlazak više je govorio o njima nego o nama, a nas je još više podigao. Isto kao i zviždanje grčkih navijača našoj himni, mada je to bilo pomalo očekivano jer smo ih dobili u prvom kolu i polufinalu pa ne mogu da nas vole - istakao je Berić.

Iduće godine Jugoslavija je osvojila drugo mjesto na Olimpijskim igrama u Atlanti, a u finalu je poražena od SAD koje su igrale sa drim timom 2, a bilo je “prljavog razgovora” (trash talk) tokom utakmice kada je Čarls Barkli dobacivao klupi Jugoslovena.

- Mislim da je Dragan Kićanović loptom pogodio Redžija Milera i nastala je frka Željka Obradovića sa Barklijem. Bilo je tenzija i Amerikanci su postali nervozni jer nisu očekivali egal utakmicu, već su verovali da će nas dobiti sa 20-30 razlike, a u tom trenutku vodili su sa pola koša. Onda je krenula nervoza i udaranje, a u poslednjih deset minuta sudije su dopustile grublju igru, što je dovelo do toga da povedu sa 20 razlike. Iako smo igrali bez Savića, pokazali smo da nismo izašli da se slikamo i uzmemo autogram. Pokazali smo zube i pred izlazak na zagrevanje loptom smo igrali fudbal. Naše finale bilo je protiv Litvanije u polufinalu i to smo dobili, a posle smo izašli da damo sve od sebe i u jednom trenutku je delovalo da možemo do senzacije, ali to nije bio slučaj jer drim tim dva je bio nadmoćan - naglasio je Berić.

Zatim se osvrnuo na sadašnja dešavanja. Titula u Superligi Srbije, osim prestiža, ne donosi plasman u iduće takmičenje jer je ABA liga već zatvorena, dok Berić kaže da se treba boriti za titulu.

- S jedne strane se slažem da nema smisla, ali s druge, prvenstvo nije beznačajno iako ne donosi pravo nastupa u evropskim takmičenjima ili ABA ligi. Ipak, titula je titula i za nju se mora boriti. Ne smemo tako da gledamo bez obzira na to što je mali ulog i titula ne donosi ništa - rekao je Berić.

Prema njegovom mišljenju, zatvoreno takmičenje neće povećati kvalitet takmičenja.

- Zatvoreno takmičenje nije dobro za košarku i plašim se da u jednom trenutku Evroliga ne postane zatvorena i za prvaka ABA lige. Kada bi mogli da uključe London, Pariz ili Berlin, ne bi razmišljali o nama - dodao je Berić.

Vjeruje da košarkaši najviše ispaštaju u kvalifikacijama jer igraju previše utakmica, i pored nekih pozitivnih stvari koje se dešavaju.

- Svi pričaju o pozitivnim stvarima poput punih dvorana, dok niko ne spominje zdravlje igrača koje je narušeno velikim brojem utakmica. Svi oni rizikuju povrede ili čak da završe karijeru, pogotovo igrači koji su pod pritiskom zbog velike minutaže, čemu treba dodati i veliki broj putovanja. Balans je potrebno naći, ali kako do njega kada su FIBA i Evroliga u ratu i teraju inat - izjavio je Berić.

Fajnal for

Na predstojećem Fajnal foru Evrolige (18 - 20. maj) Berić očekuje finale CSKA - Fenerbahče, dok će u polufinalu snage odmjeriti Fenerbahče - Žalgiris i CSKA - Real Madrid.

- Pogodio sam tri od četiri učesnika F4 i promašio sam samo Žalgiris, jer sam očekivao da će igrati Olimpijakos. Cela Evropa očekuje da se Fener i CSKA sastanu u finalu, baš kao i ja, te sam svim srcem uz Željka. Očekujem da Moskovljani dobiju Real, dok će se turski tim pomučiti sa Litvancima, koji jedini nemaju rezultatski imperativ i sjajno igraju ove sezone. Jedna je utakmica, kao u Kupu, koji je specifično takmičenje pa treba da imamo na umu da jedan raspoloženi igrač može da donese prevagu - rekao je Berić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana