Milan Tomić, trener košarkaša Crvene zvezde za “Glas Srpske”: Ekipa skrojena prema mojim željama

Nikola Lučić
Milan Tomić, trener košarkaša Crvene zvezde za “Glas Srpske”: Ekipa skrojena prema mojim željama

Banjaluka - Ikona Olimpijakosa ovog ljeta sjela je na klupu bratskog kluba iz Beograda sa kojim će pokušati da vrati primat u ABA ligi te izbori povratak u Evroligu.

Poslije 27 godina provedenih u Grčkoj Milan Tomić, gdje je kao igrač ostavio neizbrisiv trag u crveno-bijelom dijelu Atine, vratio se u srpsku košarku gdje je preuzeo Crvenu zvezdu koja je prošle sezone prošla kroz turbulentan period. Kako je istakao bila je ovo ponuda koju nije mogao da odbije mada je do dogovora moglo doći dosta ranije.

- Definitivno je ovo ponuda koju nisam mogao da odbijem mada sam i prošle godine imao određen razgovor za dolazak u Zvezdu, ali sticajem okolnosti nije se desilo. Ove godine u razgovoru sa Nebojšom Čovićem nisam mogao da odbijem. Potpisao sam za veliki klub u kojem je milina raditi, atmosfera je dobra i sve uslove za rad imamo - izjavio je Tomić za “Glas Srpske”.

Iako je u dva navrata bio vršilac dužnosti trenera Olimpijakosa većinu svog staža na klupi proveo je kao pomoćnik Dušanu Ivkoviću, Janisu Sferopulosu i Jorgosu Barcokasu koji su ostavili dubok trag u “crveno-bijelima” iz Pireja.

- Sa svima je bilo velikih uspeha i teško je nekoga posebno istaći. Sa Dudom smo osvojili prvenstvo posle 15 godina čemu smo dodali i Evroligu. Zatim smo sa Barcokasom odbranili evropski trofej, a sa Sferopulosom došli do dve titule u prvenstvu. Kada tako pogledam ne mogu nekoga da izdvojim, jer je sa svima bilo lepih trenutaka, mada je bilo i onih loših. Od svakoga sam dosta naučio, dok verujem da sam i ja njima pomogao - istakao je Tomić.

Nakon njegovog angažmana uslijedila je rekonstrukcija tima sa Malog Kalemegdana pa su došli Bili Beron, Džo Regland, Stratos Perperoglu, Majkl Odžo, Dušan Ristić, Mohamed Faje i povratnik Maik Cirbes.

- Kada je u pitanju igrački kadar uprava je ispoštovala sve moje želje. Roster je kompletiran, imamo 15 igrača i svi koje sam želeo u timu su tu - rekao je Tomić.

Nije htio mnogo da obećava na početku sezone, jer je i za njega ovo novi izazov pošto će u 45. godini prvi put biti samostalan trener.

- Svaku utakmicu gledamo posebno i u ovom trenutku ne mogu reći da idemo na titulu već gledamo da idemo iz meča u meč. U junu ćemo videti koliko smo dobro radili. U ovom trenutku potrebno je dosta rada, odnosno da se gradi na terenu, ali i van njega. To ne znači da pristup Zvezde nije bio dobar, ali tu sam da dam priliku mladim igračima da postanu vođe te nove ekipe - kazao je Tomić.

Prethodnih sezona kada je trener bio Dejan Radonjić Zvezda je bila prepoznatljiva po odbrani, a Tomić:

- Još gradimo našu igru i ne mogu da kažem po čemu ćemo biti prepoznatljivi. Da li će to biti napad ili odbrana videćemo. Košarka se igra na oba dela terena i svi treneri bi bili zadovoljni dobrim napadom i odbranom, ali je to nemoguće. Od igrača tražim da budu što uspešniji na oba dela terena i ne delim te stvari već moramo da igramo brzu košarku, a da bi to uspeo moraš imati loptu u rukama. Navijači će to videti i nadam se da će ponovo biti naš šesti igrač - naglasio je Tomić.

Zanimljivosti

> Rekorder po broju utakmica za Olimpijakos - 383 u prvenstvu i 214 u Evroligi

> Rekorder po broju postignutih poena za Olimpijakos u grčkoj ligi (2.911)

> Drugi strijelac Olimpijakosa u Evroligi poslije Vasilisa Spanulisa (1.482)

> Drugi asistent u istoriji Olimpijakosa u grčkoj ligi i Evroligi ponovo poslije Spanulisa sa 801 odnosno 341 asistencijom

>Prvi igrač sa najviše ukradenih lopti u istoriji Olimpijakosa u grčkoj ligi 287 i Evroligi 152

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana