Матео Беусан за Глас Српске: Лош начин и тренутак за одлуку оваквог меча

Данијел Радујковић
Матео Беусан за Глас Српске: Лош начин и тренутак за одлуку оваквог меча

Бањалука - Велики тријумф Роме над Барселоном само један дан био је главна прича у фудбалској Европи, а примат није преузео нови величанствен преокрет неког другог тима, већ енглески судија Мајкл Оливер који је контроверзном одлуком "погурао" Реал Мадрид и подијелио читав Стари континент.

Јувентус је био на прагу невиђеног подвига у Мадриду јер је водио са 3:0, чиме је надокнадио минус из првог меча. Онда је Оливер досудио пенал за домаћине дубоко у надокнади времена, након старта Медхија Бенатије над Лукасом Васкезом. Разни стручњаци и бивши играчи широм Европе анализирали су ову ситуацију, а експерт за суђење и бивши арбитар Матео Беусан за "Глас Српске" дао је своје виђење.

- Моје мишљење је да интензитет фаула није био за казнени ударац. Контакт је постојао са обје руке на леђима, али по комплетном суђењу током цијеле утакмице, мислим да није паметно у 94. минуту сумњивом одлуком одлучити о побједнику у једном оваквом мечу. Ту ситуацију сам подијелио на два дијела. Први је било гурање с леђа, а други да ли је ногом направио прекршај сприједа. То види судија код гола, али овај први контакт с леђа је морао видјети Оливер који је био близу догађаја. Морамо њему вјеровати, тако је он видио, али поново говорим, мислим да то није била паметна одлука у том тренутку. Ако се сјетимо, прије тога било је још жешће гурање Кристијана Роналда са обје руке у шеснаестерцу и тада није свирао ништа - објаснио је Беусан.

Много буре изазвало је и суђење Шпанца Антонија Лахоза на мечу између Манчестер ситија и Ливерпула дан раније. У критикама је предњачио тренер "грађана" Пеп Гвардиола.

- Лахоз је имао велику грешку код поништеног гола Лироја Санеа. Тада је погријешио помоћник, који је видио да је играч у офсајду, али Лахоз је морао видјети да је лопту упутио играч Ливерпула, то је његов дио посла. Био је близу и морао је боље да одлучи. Мимо тога, мислим да је одлично судио. Он, Милорад Мажић, Чунејт Чакир, Феликс Брих, Бјерн Кујперс, Дамир Скомина и Ђанлука Роки су, по мени, најбољих седам судија у Европи - истакао је Беусан.

Како је некада био судија, разумије под каквим је притиском био Оливер у овом мечу и да јавност мора схватити да дијељење правде у фудбалу није нимало лак посао. Сматра да ће то ускоро постати професионални посао.

- Врло, врло тешко је трпјети притиске са трибина, али и самих играча. Онај ко није био на терену то не зна. Можете ли замислити како је било Оливеру када је видио разјарене играче Јувентуса како иду према њему? Људи морају да схвате да је то јако тежак посао. То више није хоби и врло брзо ће сви бити професионалци. Фудбал је отишао напријед, па тако мора и суђење. Са својим стилом ја бих сада био мртав човјек након прве утакмице. То је било сасвим другачије вријеме, можда смо били талентованији, али сада су судије много физички спремније. Можда је проблем што су појединци штребери, није све у трчању - додао је Беусан.

У посљедње вријеме много се говори о увођењу видео-технологије (ВАР) у фудбал. Неке лиге већ пробавају овај систем, којег још не прихватају сви, али, како ствари стоје, он је неминовност у будућности.

- Нисам сигуран да је то добро "сјело" свим људима. Службено је објављено да је у Италији ВАР направио 18 већих грешака него судије. Свака новина има порођајне муке, али свакако ћемо бити много паметнији након Свјетског првенства гдје ФИФА уводи ВАР за главне и помоћне судије. УЕФА још неће уводити, али то је будућност и неминовно је да се иде ка томе - сматра Беусан.

Нове проблеме у вези са суђењем можемо очекивати на предстојећем Свјетском првенству у Русији. Тамо ће бити арбитара из егзотичних фудбалских земаља, а доста њих није дорасло таквом такмичењу. Најбоље европске судије праве грешке, а шта се тек може очеквивати од појединаца из земаља гдје фудбал није на високом нивоу.

- Очекујем да ће бити проблема на Мундијалу. ФИФА води другачију политику него УЕФА и фудбал мора бити заступљен по цијелом свијету, тако да имамо арбитара из егзотичних земаља који не да немају тројку, него ниједног помоћника. Из Европе су најбољи арбитри, свих десет имају тројке, као и шест из Јужне Америке. Није ми логично са САД имају двојицу, а Енглеска једног - закључио је Беусан.

Мажића спремају за финале ЛШ

Најбољи српски арбитар Милорад Мажић није судио у четвртфиналу Лиге шампиона, а Матео Беусан вјерује да га УЕФА чува за велико финале у Кијеву.

- Он је најбољи кандидат за финале, али то ћемо знати одмах ако не буде делегиран за полуфинале. Ко суди у том дијелу такмичења, отпада за финале. Није судио четвртфинала, ставили су га за Лигу Европе, дали утакмицу мањег интензитета која није толико у жижи како би га сачували за касније. И лани је требало да суди финале, али је отпао у пет до 12. Ове сезоне би могао бити актер најважније утакмице - рекао је Беусан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана