Luka Jović za Glas Srpske: Golovi najbolja preporuka Krstajiću

Danijel Radujković
Luka Jović za Glas Srpske: Golovi najbolja preporuka Krstajiću

Banjaluka - Fudbalska reprezentacija Srbije trenutno je najdeficitarnija na pozicija napadača, gdje ima samo nekoliko opcija, pa bi selektor Mladen Krstajić za Svjetsko prvenstvo mogao pozvati i mlade igrače, a takvom scenariju se nada golgeter Ajntrahta Luka Jović.

Glavna uzdanica "orlova" u špicu je Aleksandar Mitrović, koji ove sezone gotovo ne igra za Njukasl i pitanje je u kakvoj će formi dočekati Mundijal. Njegove zamjene do sada su bili Aleksandar Prijović i Andrija Pavlović koji bilježe dobre partije u dresovima PAOK-a i Kopenhagena, ali su grčka i danska liga daleko od nekog evropskog vrha. Svoju šansu mogli bi tražiti ove sezone raspoloženi golgeter Crvene zvezde Aleksandar Pešić ili možda Nikola Stojiljković iz Kajzerispora i tu se otprilike završavaju ozbiljne opcije što se tiče napada. Međutim, on možda zaviriti u redove mlade selekcije u kojoj se izdvaja Jović. Iako je momak iz Bijeljine krajem decembra napunio 20 godina, već ima iskustva igranja u inostranstvu, a u posljednje vrijeme sve češće dobija priliku u Ajntrahtu. Mada mu minutaža nije velika, na posljednje dvije utakmice koje je igrao postigao je isto toliko golova, a ako mu trener Niko Kovač nastavi davati šansu, a on je bude iskoristio ne treba čuditi ako se njegovo ime nađe na spisku putnika za Rusiju.

- Meni je san da igram za naš A tim i to bi bilo ostvarenje mojih snova i velika privilegija da sa 20 godina idem na Svetsko prvenstvo. Iskreno se nadam da ću dobiti veću minutažu i zbog Mundijala, jer mislim da sa još nekoliko golova možda mogu na budem na spisku putnika za Rusiju - kazao je Jović na početku razgovora za "Glas Srpske".

Nakon što je napustio Crvenu zvezdu i otišao u Benfiku većinu vremena proveo je drugom timu ovog kluba. Zbog toga se odlučio da ode na pozajmicu u klub iz Frankfurta. Na početku ni tamo nije puno igrao, ali stvari se polako mijenjaju. Period adaptacije je prošao, a tu mu je pomogao još jedan momak iz Republike Srpske Mijat Gaćinović.

- Brzo je prošlo ovih šest meseci. Na početku mi je bilo izuzetno teško, ali sada mi je mnogo lakše. I treninzi su bili teški, ali sam se već navikao. Drago mi je da me je baš Mijat sačekao ovde, jer je pre svega jako dobar dečko i veliki profesionalac. Uvek je tu za mene kada mi treba neka pomoć i sigurno da mi je bilo mnogo lakše da se priviknem na novu sredinu uz njega. Moram da pomenem i Slobodana Medojevića koji je takođe bio tu kada sam došao. Želim da mu poželim svu sreću u novom klubu - rekao je Jović.

Kako je bukvalno kao dijete napustio dom u Bijeljini i došao u Beograd, pa se onda sa 18 godina otisnuo u inostranstvo najbolje zna koliko se teško snaći u drugim sredinama kao još nezrela osoba.

- Zaista sam vezan za svoj kraj, jer sam mlad otišao za Beograd. Kada god uhvatim slobodno vreme nastojim da dođem. Saglasan sam da sam mlad otišao u Benfiku, ali ne mogu da kažem da je greška jer sam došao u fantastičan klub i da sam trenirao sa igračima svetske klase. Kada sam tamo stigao bio sam mlad i neiskusan, a na sve to sam imao paklenu konkurenciju. Lepo iskustvo, ali ne i efikasno - realan je mladi napadač.

Konkurencija u Ajntrahtu je vrlo jaka, ali on se polako bori za svoje mjesto pod suncem. Igrama i golovima pokazao je da ima kvalitet za Bundesligu.

- Konkurencija je velika, Rebić i Haler igraju dobro celu sezonu i postižu golove. Iskreno, nisam zadovoljan svojom minutažom, mislim da sam zaslužio da igram više, pogotovo što postižem gol na svakih 87. minuta u igri. Očekujem da vremenom imam sve veću i veću minutažu. Što se tiče mojih igara zadovoljan sam, mada je moglo i bolje jer sam u Hamburgu promašio dve odlične šanse i protiv Lajpciga su mi poništili čist gol. Imam ugovor na još godinu i po, a posle klub ima opciju da me otkupi. Videćemo kako će se sve odvijati, ali voleo bih da ostanem, jer mislim da mi fudbal u Nemačkoj odgovara - dodao je Jović.

Ajntraht dobro gura u Bundesligi, a nalazi se na sedmom mjestu sa 30 bodova, ali to je samo jedan manje od drugoplasiranog Bajer Leverkuzena. Postoji realna šansa da izbori nastup u Evropi naredne sezone.

- Igramo dobro u gostima, a kući smo malo slabiji. Imali smo nekoliko kikseva i ispuštenih bodova uz koje smo mogli da budemo drugi na tabeli. Biće žestoka borba do kraja za mesta koja vode u Evropu, ali verujem da ovaj tim može da se nađe na tim pozicijama - istakao je Jović.

Nije tajna da voli Crvenu zvezdu i bez obzira što više ne igra u ovom timu, prati šta se dešava u bivšem klubu i radostan je zbog odličnih rezultata u posljednje vrijeme.

- Naravno da pratim Zvezdu, pratiću je ceo život gde god budem igrao. Žao mi je što sam otišao tako rano, ali nisam imao puno opcija i nadam se da ću se vratiti jednog dana da nadoknadim sve propušteno - zaključio je Jović.

Kovač pomogao da napreduje

Trener Ajntrahta trenutno je hrvatski stručnjak Niko Kovač koji se ne libi da pruži šansu mladim igračima.

- Niko je veliki profesionalac i uvek izvlači maksimum iz nas. Mislim da je meni trebao baš takav trener i da mogu da napredujem sa njim. Ono što je sigurno jeste da sam mnogo popravio fizičku spremu koja mi je bila najveći problem - rekao je Jović.

Sa "orlićima" do Evra

Mlada reprezentacija Srbije odličnu gura u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i na pet utakmica zabilježila je isto toliko pobjeda. Bitan faktor u njima bio je i Luka Jović koji već ima četiri gola na svom kontu.

- Na početku kvalifikacija rekao da sve zavisi od nas i da smo najbolja ekipa u grupi. Krenuli smo dobro i na pola puta smo od Evra, ako nastavimo ovako da igramo ne sumnjam u plasman. Igrači imaju fantastičan odnos selektorom Goranom Đorovićem i to je jedan od razloga što igramo dobro. Velika je disciplina i to se vidi na terenu - kazao je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana