Lendejl sa penala u posljednjoj stotinki donio Partizanu Kup Koraća!

B92
Lendejl sa penala u posljednjoj stotinki donio Partizanu Kup Koraća!

Košarkaši Partizana pobjedili su Crvenu zvezdu 76:74 i odbranili Kup Radivoja Koraća u dramatičnoj završnici u niškom Čairu.

Junak je bio Džok Lendejl koji je dvije stotinke prije kraja meča iznudio faul Bilija Berona i pogodio oba slobodna bacanja za pobjedu crno-bijelih

Prethodno je Partizan zamalo ispustio sigurnu pobjedu jer je na 74:72 i poslije dva promašena penala Dobrića dozvolio Zvezdi dva ofanzivna skoka, a poslije drugog Majk Cirbes poravnava na sekund prije kraja.

Uslijedio je tajm-aut Trinkijerija, poslije dosta preuzimanja lopta je išla pod koš za Lendejla koji je fauliran 0,2s prijije kraja. Bunili su se crveno-bijeli, ali sudijski trio na čelu sa Beloševićem poslije pregleda snimka potvrđuje dva penala.

Australijanac pogađa oba, a Zvezda ne uspijeva u preostalom vremenu da šutira pa Partizan 15. put osvaja nacionalni Kup.

Partizan su sa po 18 poena predvodili heroj Lendejl i Aleks Renfro koji je imao i 10 asistencija uz 7 skokova, 9 je dodao Novica Veličković, a 8 Đorđe Gagić.

ajefikasniji u timu Zvezde bio je Bili Beron sa 18 poena uz četiri trojke u posljednjoj četvrtini, dok su tim tokom meča nosili Dejan Davidovac i Džo Reglend sa po 17 poena.

Prvo poluvrijeme obulježila je žestoka borba i sjajne odbrane koje su potpuno diktirale ritam meča. Ekipe su se od starta konstantno smjenjivale u vođstvu, šut ih nije služio (1/12 trojke u jednom trenutku), pa su do poena dolazili preko reketa i sa penala.

Partizan je uglavnom diktirao ritam, poveo 9:6, Zvezda odmah poravnala (15:15), pa i preokrenula (20:19), da bi Partizan preko Veličkovića prvi napravio osjetniju razliku u završnici poluvremena (37:31).

Zvezda smanjuje na četiri razlike do pauze, ali Partizan sjajno otvara drugo poluvrijeme te trojkom Veličkovića i košem Renfroa stiže do 42:33.

Međutim, tada je Zvezdi krenuo šut, Davidovac pogađa tri trojke, prate ga Ristić, Reglend i Pereperoglu i crveno-bijeli preokreću na 57:55 pred posljednji kvartal.

Zvezda održava vođstvo do sredine četvrtog perioda, kada Lendejl pravi seriju od sedam poena i preokreće na 64:63. Renfro veže nekoliko sjajnih napada, ali Beron ulazi u seriju trojki i održava Zvezdu u igri.

Ofanzivni skok i njegova trojka vraćaju Zvezdu na 74:72, a potom poslije dva promašaja Dobrića sa penala, poslije novog skoka u napadu Cirbes pogađa za izjednačenje.

Ostalo je 1,1 sekundi do kraja, svi su očekivali produžetak, ali lošim preuzimanjem crveno-bijelih Beron ostaje na višem Lendejlu koji dobija faul i pogađa oba slobodna za veliku pobjedu Partizana.

Partizan je tako odbranio Kup Koraća osvojen takođe protiv Zvezde pre godinu dana, sedmi put crno-bijeli uzimaju “Žućkovu ljevicu”, za 15. nacionalni Kup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana