Крстајићу ни побједа не гарантује останак

Приредио: Душан Репија
Крстајићу ни побједа не гарантује останак

Београд - Младен Крстајић је преживио дебакл против Украјине и водиће селекцију Србије бар још у вечерашњем мечу против Литваније (“Рајко Митић”, 20.45 часова), а онда ће Извршни одбор ФС Србије у сриједу анализирати ситуацију и одлучити о евентуалним резовима.

Епилог је то јучерашње ванредне прес конференције на којој се медијима обратио предсједник ФС Србије Славиша Кокеза, а припадници “седме силе” нису имали прилику да му постављају питања. Први човјек српског фудбала се у монологу који је трајао неколико минута извинио нацији за најтежи пораз откако репрезентација наступа под именом Србија, те истакао да је споран начин на који је утакмица изгубљена. Одговорност је преузео на себе, али донекле преусмјерио и на играче и стручни штаб.

- Утакмице су се губиле и раније и губиће се. Оно што је спорно, за мене и људе из савеза је начин на који смо изгубили. Одговорност спада на руководство, са мном на челу, али и на стручни штаб и играче. Залагање и борбеност за грб Србије какви су били у Украјини више не смеју да се понови. Фудбалери морају више да дају од себе за национални дрес него што то раде у клубовима. Дрес Србије не сме бити мање или исто вреднован као дрес њиховог клуба - поручио је Кокеза.

Слободно се може рећи да је меч против Литваније бити или не бити за “орлове”, који су са вечерашњим ривалом на зачељу групе Б квалификација за Европско првенство. Могуће је да је и због врло кратког периода између два сусрета овако одлучено, а све ће бити подробно анализирано у данима послије меча.

- Верујем да наши фудбалери могу много и надам се да ће то у преосталим утакмицама и доказати. Извршни одбор ФСС урадиће детаљну анализу и следеће седмице изаћи ће с конкретним стварима. Видећемо какве ћемо одлуке донети. Нека тада уследе сва питања - одговорићемо и ја, и потпредседници Марко Пантелић и Ненад Бјековић. Све критике тада изнесите - закључио је Кокеза.

Међутим, право је питање да ли Крстајић још увијек држи узде у својим рукама и да ли може подићи екипу која је изгледала све само не као озбиљан такмичарски тим који у својим редовима има момке вриједне по неколико десетина милиона евра. Промјена формације на 3-5-2 и неколико рокада у постави која је била најстандарднија у претходним мечевима, иако је тешко рећи ко су најстандарднији с обзиром на честе експерименте, испоставила се као потпуни промашај. Остаје да се види да ли ће Србија вечерас заиграти у истој поставци као у Лвову или ће се Крстајић вратити на стандардну 4-2-3-1, која се, уз све замјерке јавности, показала много ефикаснија. Стога је врло тешко написати било шта о евентуалном саставу у којем ће Србија почети утакмицу, али било како било, Украјина се, једноставно, не смије поновити.

Можда звучи невјероватно, али је, с обзиром на расположење у јавности и међу навијачима, за “орлове” и боље што вечерас неће бити публике на “Рајку Митићу”. Национални тим ионако нема богзна какву подршку, а дебакл у Лвову сигурно није допринио побољшању веза са навијачима. Уколико још против Литванаца меч не крене у правом смјеру, сигурно би се чули звиждуци, а фудбалери имали додатни притисак, осим оног да једноставно морају добити селекцију коју са клупе води Валдас Урбонас. Чињеница је и да Литванија нема превише јак тим, који не зна за побједу у претходних девет мечева (седам пораза у низу, па два ремија против Азербејџана и Луксембурга), што би требало да буде показатељ да је Србија, без обзира на ситуацију у којој се налази, огроман фаворит за побједу.

Спекулације: Пикси или Тумбаковић

Поједини медији у Србији већ су прогласили Младена Крстајића бившим и пронашли му насљедника, и то два. Први је Драган Стојковић Пикси, који је потенцијално рјешење већ дуже вријеме, само што је сада много реалнија опција него тада. Пикси је на корак од отказа у Гвангџуу, па би самим тим престао да важи његов врло чврст и финансијски уносан уговор са Кинезима. Друга опција је Љубиша Тумбаковић, који је одбијањем да води селекцију Црне Горе против Косова добио отказ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана