Krajiški bedem najbolji u Evropi

Dušan Repija
Krajiški bedem najbolji u Evropi

Beograd - Crvena zvezda je već poslije prvih 90 minuta nadmašila očekivanja u Ligi šampiona i izbjegla dobar dio neslavnih rekorda koji se uglavnom vezuju za Dinamo na osnovu partija Zagrepčana u najjačem društvu prethodnih sezona.

Beograđani nisu postigli gol, ali nisu ni primili, pa su osvojenim bodom pokazali da neće biti lak zalogaj velikanima iako su mnogi mislili drugačije. Međutim, Vladan Milojević i njegovi puleni ne razmeću se velikim izjavama, ćute, rade i što bi se reklo pričaju na terenu. Jer teren je ipak pozornica fudbalera. Rade to toliko dobro da su koliko god je moguće otupili oštricu strašnog napada Napolitanaca, a iako zasluge idu svim igračima, ipak su defanzivna linija i golman Milan Borjan iznijeli najveći teret. Kuriozitet je što posljednji Zvezdin bedem uglavom čine Krajišnici. Borjan i Miloš Degenek su iz Knina, Milan Rodić Drvarčanin, a Srđan Babić, koji je meč odgledao sa klupe, Banjalučanin. Oduvijek su Krajišnici bili nekako posebni, gordi, snažni, spremni da se zauzmu za sebe, ali i druge. Osim nadmorske visine i poprilično surove klime tim osobinama naučio ih je težak život pod osmanskom vlašću preko posljednjih ratnih dešavanja, pa otuda sigurno imaju dozu više inata, ratobornosti i osjećaj da im je porodica iznad svega. A Zvezda jeste porodica na čelu sa mudrim starješinom koji u svakom trenutku donosi najbolje odluke. Protiv Napolija nije moglo drugačije ni da se odigra, individualni i timski kvalitet gostiju nalagao je defanzivniji pristup i čuvanje sopstvenog gola na sve moguće načine.

- Bilo je veoma teško parirati brzim igračima Napolija, ali branili smo se dobro i napravili smo im nekoliko problema kad smo spustili loptu na zemlju. Osim pogođene prečke nisu imali neke opasne šanse. Neka i dalje misle kako ćemo biti topovsko meso, a nama prija kada nas ljudi “kanale”. Nismo mi ovdje da se svi za...bavaju s nama i smiju nam se - rekao je Degenek.

Požrtvovanost i ratnički stav na kraju su se višestruko isplatili, jer pored sačuvanog obraza, Beograđani su prihodovali 900.000 evra na osnovu neriješenog rezultata. Kada je Milojević birao igrače sigurno nije uzimao u obzir navedene osobine Krajišnika, ali se njihovo angažovanje slučajno ili ne, ispostavilo kao dobitna formula. Zvezdin bedem je statistički jedan od najjačih u Evropi, momci koji ga čine predvođeni kapitenom Vujadinom Savićem daju sve jedan za drugog, a mrežu su sačuvali na čak 39 od 72 meča. Jasno je da će vrlo teško biti nastaviti ovakav niz u Ligi šampiona jer za 13 dana slijedi meč u Parizu protiv PSŽ-a. Međutim do uživanja na “Parku prinčeva” je još mnogo vremena, jer je za nedjelju zakazan najveći meč srpskog fudbala u Humskoj 1.

Malo primjedbi UEFA

Atmosfera na “Rajku Mitiću” bila je odlična i što je najvažnije, nije se desio ni najmanji incident, pa UEFA ne bi trebalo da ima povoda za ovu istragu. Ipak, direktor stadiona Miodrag Ćorović izjavio je da je UEFA imala malo primjedbi i da će nedostaci biti otklonjeni do sljedeće utakmice Lige šampiona 6. novembra protiv Liverpula.

Marin: Neverovatno

Navijači nikada neće zaboraviti doživljaje sa stadiona, a Marko Marin - navijače.

- Ne može se porediti sa Dortmundom. Tamo ima ta jedna tribina, stvarno dosta navijača. Ali ovo da ceo stadion... Da kad treba da se čuje himna Lige šampiona ti ne čuješ ništa... To je neverovatno. Ne može da se poredi. Fenomenalan osećaj. Stvarno nešto posebno i nikad ovo neću zaboraviti - rekao je Marin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana