Košarkaši Srbije razbili Grčku

B92
Košarkaši Srbije razbili Grčku

Košarkaši Srbije pobjedili su Grčku na domaćem parketu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo rezultatom 84:61.

Srbija se revanširala Grcima za poraz na Kritu ranije ove godine i ostvarila bitan trijumf ka Mundobasketu 2019. u Kini.

“Orlovi” su se prikazali u dobrom izdanju poslije veoma loše partije koju su pružili prije nekoliko dana u Tel Avivu, kada su poraženi od Izraela.

Reprezentativci Srbije su upisali šestu pobjedu u kvalifikacijama i popeli se na treće mjesto grupe, odmah iza već kvalifikovanih Grka i Nijemaca.

Izabranici Aleksandra Đorđevića odlično su ušli u meč i već na startu pokazali da žele da pokažu da je meč protiv Izraelaca bio samo trenutak slabosti.

Stefan Jović i Miroslav Raduljica su već na samom startu pokazali da im se igra, te su uglavnom oni poentirali, ali i donosili dosta toga dobrog defanzivno.

Srbija je poslije 1/4 imala veliku prednost i nije izgledalo kao da gosti mogu išta da urade kako bi zaustavili naše momke, ali ipak tako nije bilo.

Već u drugoj četvrtini Grci su pokazali da nisu u Beogradu došli rekreativno, iako su već plasirani na Mundobasket. Dobro su igrali, smanjili broj grešaka i rešili ovaj dio igre u svoju korist, te na odmor otišli sa jednocifrenim zaostatkom.

U trećoj deonici kriza Srbije bila je još veća, barem na njenom početku. Heleni su igrali dobro, ali je prije svega vicešampion sveta bio indisponiran, iz nekog razloga.

Grčka je nastavila da hvata priključak i u jednom trenutku došla i do -3, ali ja tada uspjela samo da razljuti “orlove”. Srbije je ubacila u veću brzinu i za nekih pet minuta napravila seriju 18:2, ujedno i 10:0, te na kraju treće dionice imala čak +19.

Srbija je mirnom igrom i staloženim napadima nastavila da čuva prednost, da bi Grci ponovo pripretili sredinom treće četvrtine. Ipak, dobra igra gostiju nije mogla ništa drugo da uradi sem da prednost naših smanji na nekih 15 poena razlike.

U posljednjem kvartalu viđeno je nekoliko elegantnih poteza Srba – Lazić je imao sekvencu u kojoj je imao dobru rampu i pogođenu trojku za 30 sekundi, te su Micić i Milosavljević su odradili lijep alej-up.

Na kraju utakmice je svoj debi upisao i Nikola Jovanović, čijim poenima je zaključen meč u hali “Aleksandar Nikolić”.

Ovom pobjedom, dva kola prije kraja, Srbija i dalje nije zvanično kvalifikovana za Svjetsko prvenstvo u Kini, ali je došla jako blizu tog uspjeha i prilike da odbrani finale iz 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana