Кнежевић алфа и омега Гепингена

Иван Драгичевић
Кнежевић алфа и омега Гепингена

Гепинген - Немогуће је замислити Гепинген без легендарног Борчевог крила Александра Кнежевиће пошто тренутно обавља три функције у мушком и женском рукометном тиму.

Као тренер женске екипе остварио је осам узастопних побједа и препородио колектив чији је јединици циљ био опстанак у лиги. Како су амбиције већ пребачене, нарасли су и апетити.

- Нашу серију прекинуо је првопласирани Турингер. Уз актуелног шампиона Битигхајм то је екипа изнад нашег нивоа и тешко можемо да се носимо са њима. Напредовали смо у односу на прошлу сезону коју смо одиграли са шест рукометашица, сада имам шири избор, али се осјети пад када уђу дјевојке са клупе. Можемо да играмо дуже на високом нивоу, направили смо много више од планираног иако нас ни ове сезоне нису мимоишли проблеми са повредама - рекао је Кнежевић за "Глас Српске" који у Гепингену ради већ 19 година.

Поред тренерске улоге ради као генерални директор женског клуба, док је у мушком тиму савјетник за спортска питања и чини се да у Гепингену не могу без њега.

- Имам већ доста искуства, рад на три функције није лаган међутим најважнија је организација. Бавим се различитим пословима, маркетинг, финансије и тренерски дио па онда улога савјетника, планирање кадра и преговори са рукометашима. Толике године сам ту, осјећам се као год куће. У кризним временима и прелазном периоду водио сам мушку екипу, био на челу рукометне академије. Прије осам година пребацили су ме да спасим женски клуб, јер је запао у финансијску кризу. Донио сам стабилност и остао ту - рекао је Кнежевић.

Разлику у вођењу женске и мушке екипе не види бар што се тиче његове филозофије. Пожељно је да комуникација са рукометашицама буде боља, односно ставља се већи акценат на причу. Њемачке дворане константно су испуњене, па не чуди што се фајнал-фор Лиге шампиона сваке године игра у Келну.

- Нијемци много воле рукомет, играо сам у Француској и Шпанији када је квалитет био одличан, али су трибине биле празне. Њемачка је специфична, увијек је одлична посјета, чак и прије доласка странаца. Карте нису ни јефтине ни скупе, да би гледали Гепинген морате да платите између 22 и 28 евра. Развијају се и друге лиге, нико не спава. Пољска и Македонија имају врхунске клубове, Француска је вратила своје играче па Нијемци не смију да се опусте како би остали најбољи. Овдје се доста прати СЕХА лига, жао ми је што тамо нема Борца, јер је такмичење све јаче па се надам да ће се и Бањалучани вратити - додао је Кнежевић.

Незаобилазна тема су "црвено-плави" са којима је 1991. године освојио Куп ИХФ. Дешавања у клубу прати путем медија и помало преко пријатеља.

- У контакту сам са Небојшом Голићем, стално причамо о рукомету и Борцу. Осјетио сам златне дане клуба, оптимиста сам и вјерујем да се Борац може вратити у европски врх. Сјећамо се радо старих времена, лијепо је евоцирати успомене. Клуб је у финансијским проблемима, знам како је, јер смо кроз исто прошли у Гепингену. Потребно је да се врате дугови па онда посвети спортском дијелу. Не треба превише пара за рукомет само је потребно да се ухвати континуитет. Стрпљење је важно, недостаје нам и на репрезентативним нивоу. Српски рукомет има доста проблема, мијењају се тренери, стално долазе нови играчи. Прича се да Србија игра споро, није испратила модерне трендове. Не треба генерализовати, брзо смо играли у Пољској па онда није добро изгледало на Европском првенству. Са континуитетом у раду доћи ће бољи дани - закључио је Кнежевић.

Замало селектор

Мало је недостајало да Кнежевић преузме женску селекцију Србије, али су се преговори изјаловили.

- Причали смо, али се нисмо договорили. Овдје сам 19 година, када сам дошао нисам планирао да се толико задржим. Гепинген је сада моја кућа, син игра за јуниоре, а кћерка иде у школу. Планови су ми сада у вези са Гепингеном, али спорт је непредвидљив - закључио је Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана