Јовић уз раме најбољим у Европи

Данијел Радујковић
Јовић уз раме најбољим у Европи

Франкфурт - Репрезентација Србије најтања је на позицији нападача, али рјешење за попуну тог мјеста за Мундијал у Русији селектору Младену Крстајићу дефинитивно би могао бити Лука Јовић (20), који је ове сезоне међу десет најбољих младих офанзиваца у Европи.

Јовић игра све боље како сезона одмиче, а свој Ајнтрахт је одвео у финале Купа Њемачке мајсторским голом петом у стилу Златана Ибрахимовића. Тим из Франкфурта направио је мало изненађење, пошто је славио против фаворизованог Шалкеа на гостовању са 1:0, а Јовић је још једном оправдао повјерење тренера Нике Ковача. Њега не краси велика брзина, нити техника најбољих дриблера, али поново је показао одличан нападачки инстинкт, био је на правом мјесту у право вријеме, а на све то се одлично снашао у датом тренутку. Некадашњи нападач Црвене звезде посебно је ефикасан у посљедње вријеме, јер је дао пет голова на посљедњих шест утакмица. Укупно у свим такмичењима ове сезоне био је прецизан девет пута, а мало је играча његових година из "лига петице" којима је то успјело. Неприкосновен је Килијан Мбапе (1998) из Пари Сен Жермена са укупно 21 голом, а испред Јовића још су само Миланов Патрик Кутроне (1998) са 15, затим Леон Бејли (1997) из Бајер Леверкузена са 12, колико има и Микел Ољарзабал (1997) из Сосиједада и звијезда Манчестер јунајтеда Маркус Рашфорд (1997) који је 11 пута тресао мреже противничких екипа. Будућа велика звијезда Малком (1997) из Бордоа има исти учинак као Јовић, док су иза њега велика нада Енглеске и Свонсија Тами Абрахам (1997) са осам и труска сензација Ченгиз Ундер (1997) из Роме са седам. Треба истаћи да је Јовић рођен крајем децембра 1997. године, па ако се тако гледа, он је трећи најмлађи играч који је постигао девет или више голове ове сезоне у пет најјачих лига свијета. Испред њега су само Мбапе и Кутроне, док су сви остали који су поменути старији бар по неколико мјесеци. У каквом се друштву налази српски фудбалер само показује његов квалитет, а ако настави овако нема сумње да ће у будућности бити међу најбољим нападачима Европе. Он је позајмљен играч Бенфике, која би могла добро размислити да ли ће дозволити Ајнтрахту да га откупи, али с друге стране и њемачки клуб ће сигурно покушати све да што прије буде њихов играч. Поред добрих игара за клуб Јовић је ове сезоне био распуцан у младој селекцији Србије, коју са шест голова предводи у квалификацијама за Европско првенство и тренутно држи треће мјесто на листи стријелаца. Све ово сигурно ће натјерати Крстајића да озбиљно размисли о томе да га поведе на Мундијал, јер би могао бити одлична замјена Александру Митровићу.

Ковач: Нобелова награда за тим

Ајнтрахт ће другу годину заредом играти финале Купа Њемачке, а ривал за трофеј 19. маја у Берлину биће им Бајерн из Минхена, тим који ће од идуће сезоне предводити садашњи тренер клуба из Франкфурта Нико Ковач.

- Ово што су момци урадили превазилази све. У финалу смо другу годину заредом. Овај тим заслужује Нобелову награду за оно што су постигли. Наравно, знамо коме идемо на ноге у Берлину, али у овом моменту доминантно осјећање је понос. Ипак смо побиједили у гостима велики клуб - рекао је Ковач након утакмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана