Goran Obradović, trener srpske šampionke za Glas Srpske: Ivana nije ni spavala, a ja još sanjam

Dušan Repija
Goran Obradović, trener srpske šampionke za Glas Srpske: Ivana nije ni spavala, a ja još sanjam

Ivana celu noć nije spavala, a ja još kao da sanjam. Posle malo sna, probudio sam se ispunjen i ponosan na sve što smo uradili. Moram da kažem da uopšte nisam neraspoložen, naprotiv, osećam se odlično, baš kao i Ivana, jer smo napravili veliki rezultat koji je naš cilj već dugi niz godina.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" Goran Obradović, trener svjetske dvoranske šampione u skoku udalj Ivane Španović, dan poslije istorijskog uspjeha u Birmingemu. Himna Srbije prvi put je zasvirana u čast jednog atletičara koji se popeo na krov svijeta, što je samo po sebi ogroman uspjeh, a da ne pričamo o svemu što su Španovićeva i Obradović zajedno prošli do sada.

- Imali smo pet napada na titulu i uvek nam je zamalo izmicala. Ponosan sam na nju, izdržala je sve pritiske, napore, treninge, uvek bila najspremnija na velikim takmičenjima i konačno se sve posložilo - rekao je Obradović. 

GLAS: Ivana nije mogla da sakrije suze prilikom intoniranja himne. Da li je ovo najvažnija medalja u vašoj zajedničkoj karijeri?

OBRADOVIĆ: Uvek govorimo da nam je najemotivnija bila bronza u Moskvi 2013. godine, pa nam je kao druga bila u Beogradu prošle godine. Ipak, ceo život maštaš da skočiš najdalje pred svojim navijačima i da zajedno otpevate himnu. Ova medalja je po rezultatu vrednija, samim tim što je ovo Svetsko prvenstvo, a malo drugačije je i doživljavamo. Ovo je jaka emocija, plod akumulacije svega što smo radili, neću da kažem da je ovde kraj, ali od sada se fokusiramo samo na zlatne medalje.

GLAS: Rekli ste da u obzir dolaze samo zlatne medalje, koji je vaš krajnji cilj?

OBRADOVIĆ: Nadamo se još jednoj, onoj na Olimpijskim igrama u Tokiju. Potrudićemo se da do tada ostanemo na ovom nivou, ako je moguće i dodatno se usavršimo, jer je to praktično jedino zlato koje nam nedostaje. Neki bi rekli da je malo neozbiljno praviti tako dugoročne planove, jer do Tokija ima još mnogo vremena, dve i po godine, ali to je nešto čime bismo zaokružili našu priču. Onda bismo mogli da razmišljamo o kraju, ali nećemo još o tome.

GLAS: Najveća Ivanina rivalka Britni Riz nije izgledala nimalo srećna osvojenim drugim mjestom?

OBRADOVIĆ: Naravno da nije, jer je ona navikla samo na pobede. Sedam puta je osvojila svetsko zlato, a tri puta u dvorani, gde do sada nije doživela poraz. Uloge su se konačno promenile, sport je takav, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane.

GLAS: Da li ste nešto mijenjali u pripremi poslije nesrećnog raspleta u Londonu kada vam je zbog čuvene ziherice izmaklo najsjajnije odličje?

OBRADOVIĆ: Ne. Vrlo je prosto - ona je formalno i tada postala svetski šampion, ali ne i pravno. Ništa nismo menjali jer nije bilo nikakve potrebe. Radili smo pametno, oprezno, čekali šansu i pripremali se za ovako nešto. Ivana je uvek najspremnija na velikim takmičenjima, imala je i ovde u nogama sedam metara, ali je temperatura u dvorani iz nekog razloga bila previše niska za bolji skok. Ipak, ništa nas nije omelo, Ivana je vrlo jaka psihički, a sada je dokazala da je najbolja.

GLAS: Ivanin rekord iznosi 7,24 metra, postavljen prošle godine na EP u dvorani u Beogradu. Koji je njen stvarni domet što se dužine tiče? Možemo li očekivati neki superskok?

OBRADOVIĆ: U Beogradu su bili idealni uslovi, podloga koja joj najviše odgovara, daska, domaća publika koja je nosi... Nadamo se da bi Beograd mogao dobiti organizaciju Svetskog dvoranskog prvenstva za dve godine i tada bi bio cilj da napadnemo svetski dvoranski rekord koji iznosi 7,37 metara.

GLAS: Zlatna medalja biće proslavljena danas u atletskoj dvorani na Banjici. Da li ste uzbuđeni?

OBRADOVIĆ: Ovo je prvi put da se organizuje doček za atletičare. Nadam se da će sve biti odlično i da ćemo se zajedno proveseliti, te da je ovo početak lepe tradicije kako za Ivanine, tako i za medalje drugih atletičara.

Đoković: Bravo

Čestitku Ivani Španović uputio je Novak Đoković.

- Ko je svetski šampion? Ivanaaaa! Bravoooo. Bog te blagoslovio. Hvala ti za sve napore koje ulažeš da budeš najbolja što možeš i što voliš svoju zemlju i predstavljaš je na najbolji mogući način u svetu - napisao je srpski teniser Ivani na "Instagramu".

Čestitke iz Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Ivani Španović osvajanje zlatne medalje i istakao da su godine upornog rada krunisane velikim uspjehom. U sličnom tonu čestitku su uputili premijerka Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana