Голман Србије Владимир Цупара за Глас Српске: Швеђани нам вратили осмијех на лице

Душан Репија
Голман Србије Владимир Цупара за Глас Српске: Швеђани нам вратили осмијех на лице

Загреб - Колико спретно, толико срећно рукометаши Србије догурали су до другог круга Европског првенства у Хрватској.

Послије два уводна пораза од домаћина и Шведске, те информација какве су допирале из табора "орлова" о готово физичком обрачуну селектора Јовице Цветковића и потпредсједника РС Србије Драгана Шкрбића, чинило се да ће утакмица против Исланда бити посљедња за Србију на првенству. Исто се чинило и послије меча са "рибарима", јер је у побједи (29:26) недостајао један гол како не би зависили од учинка Шведске против Хрватске, али су Скандинавци одиграли фантастичан меч и понизили Хрвате (35:31), те означили почетак распакивања већ спакованих кофера рукометаша Србије. Умјесто пута кући, јуче су се из Сплита преселили у Загреб, гдје их већ вечерас чека меч са Норвешком (18.15) у новоформираној групи 1, а осим Скандинаваца, ривали ће им бити Бјелорусија и Француска. Момак који је оставио понајбољи утисак у дресу Србије, изузимајући уводни меч против Хрватске, сигурно је голман Владимир Цупара. Бивши капитен Црвене звезде, а сада чувар мреже Адемар Леона, бранио је одлично против Швеђана и Исланђана и показао да Србија добија голмана врхунске класе, какве је. уосталом. имала свих претходних генерација. Позвали смо га неколико дана уочи Евра да каже своја очекивања на првом великом такмичењу, али нас је љубазно замолио да пролонгирамо разговор за неколико дана јер, како је рекао, не воли да прича унапријед. Сада му је пао камен са срца јер је остварен први циљ.

- Ух, били смо врло тужни после меча са Исландом. Победили смо, али не довољно и многи су мислили да је ту крај нашег пута. Када је почела утакмица Хрватске и Шведске, видели смо да Швеђани могу до бода или победе. Како је меч одмицао, то је било све јасније, а тако је и расла атмосфера међу нама. Тужна лица су заменили осмеси. Пресрећни смо због проласка, поготово после свих проблема који су нас задесили - рекао је Цупара за "Глас Српске".

"Орлови" нису пренијели ниједан бод, тако да је пласман у полуфинале само теорија, поготово што два од три ривала имају највише амбиције.

- Не бих превише о шансама и очекивањима. Сада смо растерећени, неколико пута сам рекао да смо екипа од које се свашта може очекивати. Били смо отписани и уочи Исланда, чак и у току меча губили четири разлике, а на крају славили. Немамо шта да изгубимо, уживаћемо у свакој утакмици и надам се направити нешто више - рекао је Цупара.

Први ривал је Норвешка, екипа која гаји сличан стил као Исланд и Шведска, па "орлови" знају шта могу да очекују.

- Сигурно да сви Скандинавци форсирају брз рукомет са кратким нападима. Траже игру на непостављену одбрану, па је то сегмент од којег ће много зависити. Показали смо да можемо контролисати такву игру, јер смо добили Исланд, а пропустили велику шансу против Швеђана - рекао је Цупара.

Јуче су у хрватским медијима осванули наслови да је појединим рукометашима Србије чак било криво што су прошли даље, јер су наводно жељели што прије да се врате кући.

- Морам да кажем да је то јако глупа измишљотина. Па ко не воли остати на велико такмичењу што је дуже могуће? Врло смо срећни што смо добили прилику да покажемо да знамо играти. Било је много критичара после уводних мечева, али не обазиремо се на то јер смо сами себи највећи критичари. Знамо где смо грешили, где мора боље, а постепено подижемо ниво игре како турнир одмиче. Надам се наставку тог тренда, па ћемо на крају сводити рачун и анализирати учињено - закључио је голман поникао у београдском Вождовцу.

Хрвати кубуре са голманима

Само 21 одбрана хрватских голмана заједно у три утакмице није оно што су домаћини очекивали на путу до злата. Све њихове слабости открили су Швеђани и на терену били много убједљивији од коначног резултата. Лино Червар је спортски честитао ривалу и оставио могућност да у екипу врати Мирка Алиловића, којег је послије два меча замијенио Иван Пешић, међутим, ни он се није прославио. Хрвати више немају право на грешку, јер су Французи и Швеђани у великој предности у борби за полуфинале.

Цветковић: Верујте у нас

Селектор Србије Јовица Цветковић задовољан је расплетом ситуације и поручује:

- Растерећени одлазимо у други круг. Победа Шведске над Хрватском је показала да игра против њих није била нимало наивна. Имали смо шансу да их победимо, а изузетна су екипа. Драго ми је због пласмана у други круг, због играча, што смо премостили проблеме. Немојте да мислите да и тамо не можемо да изненадимо. Верујте у нас - рекао је Цветковић.

Група 1

Вечерас: Србија - Норвешка (18.15), Хрватска - Бјелорусија (20.30). У суботу играју Шведска - Француска.

1. Шведска 2       2       0       0       65:56 4

2. Француска      2       2       0       0       64:56 4

3. Хрватска         2       1       0       1       63:57 2

4. Норвешка       2       1       0       1       64:60 2

5. Бјелорусија     2       0       0       2       53:65 0

6. Србија   2       0       0       2       47:62 0

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана