Душан Шакота, српски кошаркаш са грчким пасошем: Обрадовић узима десету титулу у својој држави

Милан Зубовић
Душан Шакота, српски кошаркаш са грчким пасошем: Обрадовић узима десету титулу у својој држави

Београд - Прилику да дода десети драгуљ на својој шампионској круни српски кошаркашки тренер Жељко Обрадовић има пред својим навијачима у Београду.

Он ће у Арени са Фенербахчеом бранити титулу првака Евролиге и вечерас од 18 часова одмјериће снаге против Жалгириса, који тренира његов бивши играч Шарунас Јасикевичијус. Да ће турски тим поново на кров Европе вјерује и некадашњи Обрадовићев играч Душан Шакота, кога је тренирао у Панатинаикосу, те су заједно стигли до двију евролигашких титула.

- Биће ово Фајнал фор Жељка Обрадовића и његових пулена јер је познато да је тренирао Пабла Ласа (Реал Мадрид) и Шарунаса Јасикевичијуса, док му је Димитрис Итудис био дугогодишњи помоћник, а уједно су и кумови. Тајни међу њима неће бити јер се познају у душу, али је сигурно да ће Обрадовић учнити све да пред својом публиком у свом граду дође до десете титуле - изјавио је Шакота за “Глас Српске”.

Навео је да његов бивши тренер има много више искуства од осталих тренера када су у питању мечеви за трофеје.

- Искуство играња на завршницама је на страни Обрадовића, који зна темпирати форму за најважније утакмице, и његове екипе не губе битне мечеве, или их губе веома ретко. Сада има посебан мотив и сигурно је одлично спремио екипу да дође до новог трофеја - казао је члан грчког АЕК-а.

Одушевио га је Жалгирис својим партијама ове сезоне, али не вјерује да могу више од полуфинала, док у другом полуфиналном обрачуну благу предност даје московском ЦСКА, који ће се вечерас од 21 час састати са Реал Мадридом.

- Као и ранијих година, ЦСКА има моћну екипу и најискуснији су што се тиче играња на завршним турнирима, али без двојице битних играча тешко ће до титуле. Леа Вестермана нема већ дуго, питање је колико је спреман Кајл Хајнс, ако уопште буде играо, као и Нанда де Колоа, који су веома битни за њихову игру. Мислим да ће проћи у финале, али да неће моћи до пехара - истакао је Шакота.

Фенербахче је прошле сезоне први пут узео пехар Евролиге, док је сезону раније стао у финалу, а прије тога у полуфиналу. Послије 30 кола лигашког дијела такмичења заузео је друго мјесто са 21 побједом и девет пораза, да би у четвртфиналу био бољи од Басконије са 3:1 у серији. Обрадовић је успио да надокнади одласке Богдана Богдановића и Екпеа Јудоа те поново створи моћан тим у којем главну ријеч имају Луиђи Датоме, Боби Диксон, Марко Гудурић, Костас Слукас и Бред Вонамејекер. Његов ривал у полуфиналу је најпријатније изненађење елитног такмичења пошто је као шестопласирани тим (18/12) елиминисао Олимпијакос у четвртфиналу са 3:1. Јасикевичијус је створио компактну екипу у којој се зна ко шта ради и своју енергију пренио на играче које одлично разумије. Највећи адут Литванаца је растерећеност јер су једини тим који ће играти без притиска.

Најбогатији тим Европе, ЦСКА, жели да врати трофеј у своје витрине који му је прошле године преотео Фенер, а занимљиво ће бити видјети хоће ли трећу годину заредом у финалу играти ЦСКА - Фенер. “Армејци” су били први након лигашког дијела такмичења (24/6) и са градским ривалом су водили велику битку за Ф4 и добили га са 3:1. Биће десетковани повредама и питање је колико могу против Реал Мадрида, којем су се вратили Серхио Љуљ, Ентони Рендолф и Густаво Ајон. Мадриђани су били шампиони прије три године, а прошле су били четврти. Меч за треће мјесто биће игран у недјељу од 17 часова, а финале од 20.

Занимљивости

> Жалгирис се враћа на Ф4 након 1999. и то је најдужи пост између два појављивања на завршном турниру, док немају пораза на Ф4

> Тренер Шарунас Јасикевичијус има шансу да постане четврти ас који је узео европску круну као тренер и играч, а прије њега то је пошло за руком Арменаку Алачачану, Лолу Сајнцу и Светиславу Пешићу

> Јасикевичијус је једини играч који је освојио Евролигу са три различита тима, Барселоном (2003), Макабијем (2004, 2005) и Панатинаикосом (2009)

> Отац Гитиса Машиулиса, Томас, освојио је Евролигу са Жалгирисом 1999.

> Паулијусу Јанкунасу било је потребно 295 евролигашких утакмица како би дошао до Ф4, што је рекорд Евролиге. Ендер Арслан је са 243 утакмице играч са највише наступа у Евролиги, без пролаза на завршни турнир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана