Драган Шакота, тренер кошаркаша АЕК-а за “Глас Српске”: Успјех слађи када се деси код куће

Милан Зубовић
Драган Шакота, тренер кошаркаша АЕК-а за “Глас Српске”: Успјех слађи када се деси код куће

Атина - Почетак сезоне није био обећавајући за кошаркаше АЕК-а који су везали неколико пораза па су у помоћ позвали свог прослављеног тренера Драга Шакоту, који је почетком децембра по трећи пут сјео на клупу “жутих” из Атине.

Србин је био генерални менаџер екипе и требало је само привремено да замијени Сотириса Манолопулоса, али је он у потпуности препородио екипу па се већ сада може рећи да је ово сезона из снова. АЕК је освојио Куп Грчке којем је додао трофеј Лиге шампиона док се у првенству бори за четврто мјесто и наступ у плеј-офу.

- Направили смо велики успех освајањем трофеја јер нисмо добро почели сезону и када сам дошао није било много простора за маневрисање, јер је екипа већ била склопљена. Требало је победити све екипе на путу до трофеја и добили смо неколико веома битних утакмица у последњим секундама. Када је у питању Фајнал фор Лиге шампиона наш успех је слађи јер се десио код куће - изјавио је Шакота у разговору за “Глас Српске”.

Због два освојена трофеја сезону је назвао историјском.

- Два трофеја у једној сезони велика су ствар за клуб попут АЕК-а, али и за мене, јер сам стигао до три различите титуле, што до сада није нико урадио, тако да ће то остати негде записано - рекао је Шакота.

Сложио се са констатацијом да је АЕК обиљежио годину у Грчкој, пошто су фудбалери шампиони државе.

- Пре почетка финалне утакмице фудбалери су дошли у дворану и донели пехар, тако да је то додатно усијало атмосферу. За неколико дана играће финале Купа па је овај наш кошаркашки трофеј и њима додатни мотив да дођу до дупле круне - казао је Шакота.

Његов тим био је домаћин Фајнал фора и то се показало као кључна предност.

- Изгубили смо много утакмица код куће ове сезоне тако да нам није доносио посебну предност пред завршни турнир док смо боље резултате биљежили у гостима. Ипак, на нашу срећу испало је другачије. У фантастичном амбијенту пред 20.000 навијача успели смо да дођемо до трофеја који нам много значи јер смо имали велику подршку са трибина - истакао је Шакота.

У полуфиналу су били бољи од шпанске Мурсије, коју су добили у драматичној завршници, док су у финалу лакше него што се очекивало побиједили Монако који је био фаворит за титулу.

- Монако је био најбољи тим у целој сезони и до финала имао је само два пораза од којих је један био када му није било важно па је тренер вероватно мало одмарао играче. Били су најкомплетнији и најискуснији, али ето успели смо да их добијемо. Чини ми се да је теже било у полуфиналу када је било превише нервозе и тензија па није лако играти пред пуном двораном која очекује да глатко победиш и избориш финале. Контролисали смо обе утакмице и заслужено стигли до тријумфа - казао је Шакота.

Нагласио је да није хтио играти у Еврокупу те да су се из чисто спортских разлога одлучили за ФИБА такмичење.

  • Постоје различита мишљења у вези са напретком кошарке и не помажу много. Имали смо понуду да играмо Еврокуп, али смо схватили да је то формула за банкрот па смо се одлучили за Лигу шампиона јер је заснована на спортским мотивима. Евидентно је да ће затворена Евролига бити све мање атрактивна и само ће Фајнал фор бити спектакл, јер се екипе боре за титулу. Када дође до средине сезоне имаћете клубове који ће намјерно губити јер не могу да изборе пласман за плеј-оф док испасти не могу, па немају воље да запну из све снаге - изјавио је Шакота.

Милион евра

АЕК је побиједио Монако у финалу са 100:94 (29:20, 24:24, 20:26, 27:24) и освојио награду од милион евра. Побједника је предводио Мајк Грин са 19 поена, док су Душан Шакота и Кевин Пунтер уписали по 16. У екипи Монака истакли су се Сергеј Гладир са 18 и Џералд Робинсон са 13 поена, а Елмедин Кикановић и Паул Лакомб додали су по 12. Мурсија је освојила треће мјесто побједом против Лудвигсбурга резултатом 85:74.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана