Ђоковић од почетка професионалне каријере зарадио 490 милиона $

srbijadanas.rs
Ђоковић од почетка професионалне каријере зарадио 490 милиона $

​Српски тенисер Новак Ђоковић од почетка професионалне каријере 2003. године, од награда, спонзорских уговора и бонуса, зарадио је укупно 490 милиона долара, што га чини убедљиво најплаћенијим српским спортистом свих времена, испред Влада Дивца, Предрага Стојаковића, Ане Ивановић...

Новак је са овом сумом и међу 50 најбогатијих спортиста свијета свих времена, а кад су у питању тенисери, испред њега су само Роџер Федерер (675), Андре Агаси (570) и Рафаел Надал (520)!

Први рекет свијета и актуелни шампион Вимблдона, Ју-Ес опена и Аустралијан опена увелико је престигао Роџера Федерера по заради од турнира. Српски ас је од награда скупио 128.791.695 долара, осам више од Швајцарца. Ипак, Федерер је укупно зарадио 675 милиона долара захваљујући много јачим спонзорским уговорима.

Наравно, овај однос могао би да се промијени у корист Србина, јер је Роџер на заласку каријере, док Новак проживљава најбоље дане послије спектакуларног повратка у сам врх.

Томе у прилог иде чињеница да Ноле из године у годину зарађује све више од спонзора. Процјењује се да ће му ове сезоне маркетинг донијети близу 40 милиона долара.

Што се награда од турнира тиче, почео је 2019. освајањем Аустралијан опена, што му је донијело скоро три милиона долара. Засад је финансијски најуспјешнија година у Новаковој каријери била 2015, када је од награда и спонзора зарадио више од 50 милиона долара.

Упркос томе што је стекао богатство које већина људи не може ни да замисли, Новака шира јавност сматра за скромног момка којег милиони нису промијенили.

Зараду, осим на некретнине, аутомобиле и јахте, троши и на своју фондацију, која за циљ има да омогући квалитетно образовање најмлађим становницима Србије. Такође, улаже и у ресторане, којих има неколико у Београду и један у Монте Карлу, а како тврди, новац му служи као средство за квалитетан живот.

“Новац ми не значи ништа. Не гледам тенис као професију ни свој живот кроз паре. Оне су за мене средство за обезбеђивање квалитета живота и животног стила, али ништа више од тога”, рекао је Ђоковић једном приликом.

НАЈБОГАТИЈИ СРПСКИ СПОРТИСТИ

  • 1. Новак Ђоковић 490 милиона
  • 2. Владе Дивац 200 милиона
  • 3. Предраг Стојаковић 180 милиона
  • 4. Ана Ивановић 170 милиона
  • 5. Никола Јокић 150 милиона

(суме су у америчким доларима; наведена је укупна зарада током каријере од плата, бонуса, спонзорских уговора и улагања)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана