Biciklisti i u Višegradu poslije osam godina?

RTS
Biciklisti i u Višegradu poslije osam godina?

Ovogodišnja biciklistička trka Kroz Srbiju mogla bi proći i kroz Višegrad gdje bi trebalo da bude cilj etape koja će se voziti drugog takmičarakog dana.

 

Direktor trke Kroz Srbiju Vladimir Kuvalja posjetio je Višegrad gdje je razgovarao sa načelnikom opštine Mladenom Đurevićem o dolasku najčuvenijeg biciklističkog karavana na ovim prostorima i u Višegrad.

Biciklistički karavan "Kroz Srbiju"

Kroz ovaj prelijepi grad na Drini najpoznatiji karavan u Jugoistočnoj Evropi posljednji put je prošao prije osam godina, tačnije 2011. kada je na trci Kroz Srbiju pobjedio naš vozač Ivan Stević.

Prema riječima gospodina Mladena Đurevića Višegrad bi takmičarima i velikom broju medijskih ekipa koje će pratiti ovogodišnje izdanje trke Kroz Srbiju imao priliku da predstavi svoje bogate prirodne ljepote i turističke potencijale na prelijepoj rijeci Drini, kao i čuveni most i Andrićgrad gdje bi za sve učesnike mogla biti organizovana i posebna turistička tura i posjeta ovog nesvakidašnjeg turističkog bisera.

Na taj način bi se dva značajna turistička centra Jahorina i Andrićgrad spojili u jedinstvenoj biciklističkoj etapi o kojoj bi se pričalo i danima nakon trke.

Višegrad je do sada dočekivao takmičare samo kao prolazno mjesto na ruti trke, tako da bi domaćinstvom poluetape ovaj čuveni istorijski i kulturni centar zapravo prvi put bio na mapi trke i kao domaćin etape, što bi za samu trku Kroz Srbiju imalo ogroman značaj.

 

Detalj sa prošlogodišnje trke

Trka Kroz Srbiju voziće se od 28. jula do 2. avgusta, a start i svečano otvaranje trke biće u Istočnom Sarajevu gdje će se voziti prva kružna etapa.

Drugog dana biciklistički karavan u kom će biti 150 vozača iz 30 svjetskih zemalja, startovaće sa Jahorine, a poluetapa bi trebalo da se završi u Višegradu.

Iz Višegrada bi biciklisti trebalo da startuju drugog dana vožnje ka Priboju, a državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Srbije proćiće bez zaustavljanja. Cilj će biti u centru Priboja koji će drugi put biti domaćin etape na našoj najpoznatijoj trci.

Prema posljednjim informacijama, Višegrad je itekako zainteresovan za cilj poluetape, a u razgovoru sa direktorom trke Kroz Srbiju, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević naglasio je da je i veliki broj privrednika i kompanija u ovom kraju zainteresovan da podrži trku Kroz Srbiju po ugledu na Tur de Frans i trku Điro d'Italija, jer saradnja svih subjekata doprineće boljoj organizaciji same manifestacije.

Sportski aspekt je takođe nemerljiv jer bi i svi ljubitelji sporta i biciklizma imali priliku da na ulicama grada vide vožnju nekih od najkvalitetnijih svjetskih timova i vozača u ovom rangu takmičenja.

Ovogodišnja trka Kroz Srbiju biće jedna od najkvalitetnijih i najbolje organizovanih trka u posljednjih 15 godina, tako da su gradovi u Srbiji i Republici Srpskoj veoma zainteresovani da budu dio organizacije ove manifestacije i pozdrave čuveni karavan.

Pored Istočnog Sarajeva i Priboja, gradovi domaćini etapa biće još i Mionica, Beograd i Požarevac, a karavan će i ove godine proći kroz prelijepe krajeve Zlatiborskog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana