BiH sigurno utočište za odbjeglog Mamića

nezavisne.com
BiH sigurno utočište za odbjeglog Mamića

Međugorje, Zagreb - Bosna i Hercegovina ostaje sigurno utočište za odbjeglog Zdravka Mamića, bivšeg čelnika zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo, koji je u Županijskom sudu u Osijeku nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora.

Molbu hrvatskog pravosuđa za njegovo izručenje odbio je Josip Grubeša, ministar pravde BiH, a Mamićev advokat Veljko Miljević, u izjavi za “Nezavisne”, ocjenjuje da je takva odluka očekivana, jer nijedan zakonski propis ne nalaže BiH da preda vlastitog državljanina.

Prethodno je, podsjetimo, i Sud BiH utvrdio da nisu ispunjeni uslovi da u Hrvatsku bude izručen Mamić, koji je trenutno u Međugorju.

“Ministar pravde BiH u ovoj pravnoj situaciji - kada Sud BiH utvrdi da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje, donosi rješenje kojim se odbija izručenje”, pojasnili su u Ministarstvu pravde BiH.

Mamić je ranije izjavio da se neće vratiti u Hrvatsku, a za njim je na snazi potjernica Županijskog suda u Osijeku, odakle juče nisu otkrivali svoje naredne poteze.

“Županijski sud u Osijeku ne planira provođenje presude protiv optuženog Mamića, jer ona nije pravomoćna, odnosno Vrhovni sud Republike Hrvatske (VSRH) nije još odlučivao o žalbama stranaka! Nakon eventualnog potvrđivanja presude, dalji postupak u tim okolnostima provodilo bi Ministarstvo pravosuđa Hrvatske. Sljedeći koraci suda u vezi s tim kaznenim predmetom ovise o odluci VSRH”, rekli su za “Nezavisne” iz suda u Osijeku.

Sa druge strane, sudeći po riječima advokata Miljevića, sve je jasno kao dan jer, kako tvrdi, postoje brojni razlozi koji u ovom slučaju sprečavaju mogućnost izručenja. Mamiću ide na ruku, primjera radi, i to što ima i bh. državljanstvo.

“On ima uredno prijavljeno boravište u BiH, na adresi u Međugorju”, ističe Miljević u izjavi za “Nezavisne”.

Kako saznajemo, bh. pravosuđe je još ranije hrvatskim kolegama poručilo da je prepreka za izručenje Mamića i to što je riječ o djelima počinjenim prije nego što je na snagu stupio ugovor o izručenju između ove dvije zemlje.

Upitan može li Mamić, ako presuda kojom je u Osijeku osuđen postane pravosnažna, eventualnu kaznu izvršavati u BiH, Miljević daje potvrdan odgovor.

“Ali ja o tome ne razmišljam preintenzivno jer sam apsolutno uvjeren da nema nikakvih zakonskih uslova da se ona prva presuda održi”, tvrdi Miljević.

Na pitanje može li se, nakon novonastale situacije, desiti da se Mamiću sudi u BiH, po predmetu po kojem je već nepravosnažno osuđen u Hrvatskoj, Miljević kaže da za to zakonski preduslovi postoje, ali da tako nešto teško može da se očekuje.

Podsjetimo, u Županijskom sudu u Osijeku, sredinom prošle godine, Mamić i još trojica optuženih proglašeni su krivim po optužbama za izvlačenje gotovo 117 miliona kuna (oko 30 miliona KM) iz kluba iz Maksimira.

S obzirom na to da je kazna na koju je Mamić osuđen duža od pet godina, određen mu je istražni zatvor, ali je bilo prekasno, pošto je bivši čelnik Dinama u međuvremenu pobjegao u Međugorje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana