БиХ сигурно уточиште за одбјеглог Мамића

nezavisne.com
БиХ сигурно уточиште за одбјеглог Мамића

Међугорје, Загреб - Босна и Херцеговина остаје сигурно уточиште за одбјеглог Здравка Мамића, бившег челника загребачког фудбалског клуба Динамо, који је у Жупанијском суду у Осијеку неправоснажно осуђен на шест и по година затвора.

Молбу хрватског правосуђа за његово изручење одбио је Јосип Грубеша, министар правде БиХ, а Мамићев адвокат Вељко Миљевић, у изјави за “Независне”, оцјењује да је таква одлука очекивана, јер ниједан законски пропис не налаже БиХ да преда властитог држављанина.

Претходно је, подсјетимо, и Суд БиХ утврдио да нису испуњени услови да у Хрватску буде изручен Мамић, који је тренутно у Међугорју.

“Министар правде БиХ у овој правној ситуацији - када Суд БиХ утврди да нису испуњене претпоставке за изручење, доноси рјешење којим се одбија изручење”, појаснили су у Министарству правде БиХ.

Мамић је раније изјавио да се неће вратити у Хрватску, а за њим је на снази потјерница Жупанијског суда у Осијеку, одакле јуче нису откривали своје наредне потезе.

“Жупанијски суд у Осијеку не планира провођење пресуде против оптуженог Мамића, јер она није правомоћна, односно Врховни суд Републике Хрватске (ВСРХ) није још одлучивао о жалбама странака! Након евентуалног потврђивања пресуде, даљи поступак у тим околностима проводило би Министарство правосуђа Хрватске. Сљедећи кораци суда у вези с тим казненим предметом овисе о одлуци ВСРХ”, рекли су за “Независне” из суда у Осијеку.

Са друге стране, судећи по ријечима адвоката Миљевића, све је јасно као дан јер, како тврди, постоје бројни разлози који у овом случају спречавају могућност изручења. Мамићу иде на руку, примјера ради, и то што има и бх. држављанство.

“Он има уредно пријављено боравиште у БиХ, на адреси у Међугорју”, истиче Миљевић у изјави за “Независне”.

Како сазнајемо, бх. правосуђе је још раније хрватским колегама поручило да је препрека за изручење Мамића и то што је ријеч о дјелима почињеним прије него што је на снагу ступио уговор о изручењу између ове двије земље.

Упитан може ли Мамић, ако пресуда којом је у Осијеку осуђен постане правоснажна, евентуалну казну извршавати у БиХ, Миљевић даје потврдан одговор.

“Али ја о томе не размишљам преинтензивно јер сам апсолутно увјерен да нема никаквих законских услова да се она прва пресуда одржи”, тврди Миљевић.

На питање може ли се, након новонастале ситуације, десити да се Мамићу суди у БиХ, по предмету по којем је већ неправоснажно осуђен у Хрватској, Миљевић каже да за то законски предуслови постоје, али да тако нешто тешко може да се очекује.

Подсјетимо, у Жупанијском суду у Осијеку, средином прошле године, Мамић и још тројица оптужених проглашени су кривим по оптужбама за извлачење готово 117 милиона куна (око 30 милиона КМ) из клуба из Максимира.

С обзиром на то да је казна на коју је Мамић осуђен дужа од пет година, одређен му је истражни затвор, али је било прекасно, пошто је бивши челник Динама у међувремену побјегао у Међугорје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана