Балкански класик: Србија и Хрватска у борби за ново велико финале

B92
Балкански класик: Србија и Хрватска у борби за ново велико финале

Од 20 часова и 30 минута у Барселони на програму је нови балкански ватерполо класик за пласман у велико финале Европског првенства између Србије и Хрватске.

' Делфини' се налазе у походу на четврто узастопно злато на Старом континенту, а у досадашњем издању турнира забиљежили су све четири побједе.

Момци Дејана Савића су најприје поразили Румунију (11:5), Русију (11:9) и Словачку (13:5) за прво мјесто у групи и директан пласман у четвртину финала.

Услиједио је окршај са вјечитим ривалом Мађарском, али подмлађена селекција  сјеверних сусједа није имала готово никакве шансе (8:5).

Иако је српски селектор неколико пута истицао да су сва такмичења до Олимпијских игара у Токију 2020. само “успутне станице”, нема сумње да ће ватерполисти дати све за нову побједу и корак ближе новом злату, истакавши пред првенство, кроз шалу, да се нада да успјех хрватских фудбалера на Мундијалу неће попут 'вируса' прећи и на ватерполисте, односно бити има својеврсни вјетар у леђа.

Против Мађара смо били изузетни у одбрани, што је резултат убрзо и показао. Ипак, потом су пресингом успели да на декоцентришу, да нас уморе и доведу нас до тога да имамо нешто лошији проценат реализације са играчем више. То морамо да исправимо против Хрватске”, рекао је Савић.

Биће ово 25. међусобни сусрет актуелног олимпијског и свјетског првака, а Србија води са 13:10 у побједама, уз један реми. Управо је свјетска титула једини велики трофеј који Србија нема у свом власништву у овом тренутку.

С друге стране, Хрватска је била боља у првом мечу 2008, односно прошле године у полуфиналу Свјетког првенства, а славила је и на посљедња два сусрета у Европа Купу у Сплиту и Ријеци.

“Не треба да се обазиремо на сусрет са Мађарима, иако је то на моменте моћно изгледало, чека нас велики посао у полуфиналу. Зато заборављамо Мађаре и гледамо Хрвате. Они су екипа која уз нас стално стиже до постоља. Светски су прваци, фаворити су увек на такмичењу и знамо какав им је квалитет, али и они знају нас, тако да већих изненађења неће бити”, рекао је наш капитен Филип Филиповић.

Селектор Хрватске Ивица Туцак најавио је меч веома просто – као окршај двије најбоље селекције свијета.

Уз дужно поштовање и без потцењивања осталих, сматрам да су Србија и Хрватска тренутно најбоље свјетске репрезентације. Обиљежиле су посљедњих осам-девет година у ватерполу. Србију уважавамо, али је се не бојимо. Вјерујем да ћемо поновно побједити и да ћемо изборити финале Европског првенства”, каже Туцак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана