Aleksandar Džikić, trener Budućnosti za Glas Srpske: Savladali smo rupe i oštre krivine

Ivan Dragičević
Aleksandar Džikić, trener Budućnosti za Glas Srpske: Savladali smo rupe i oštre krivine

Podgorica - Krcata "Morača" skandirala je ime Aleksandra Džikića. Podgorica i cijela Crna Gora slave svoje junake predvođene odličnim trenerom, a kako i ne bi kada je Budućnost prvi put u istoriji postala šampion ABA lige, čime se poslije 17 godina vratila u Evroligu.

Podgoričani su i u četvrtom meču finalne serije pobijedili Crvenu zvezdu sa 77:73 i ukupnim rezultatom 3:1 osvojili regionalno takmičenje. Zvanični spiker je 28 sekundi prije kraja najavio trijumf domaćih, iako meč nije bio riješen, postao je vjerovatno prvi spiker isključen sa neke utakmice ABA lige, ali nije uspio da izmaleriše veliko slavlje svih prisutnih u dvorani. MVP finala je fenomenalni Nemanja Gordić, bio je nezadrživ u sve četiri utakmice pa je na sjajan način krunisao najbolju sezonu karijere. Ključne poene za titulu postigao je Nikola Ivanović, na kraju nije mogao da zadrži suze radosnice. U razgovoru za "Glas Srpske" Džikić je istakao snagu timskog duha i zajedništva kao esencijalnu stvar na šampionskom putu.

- Stvaranje hemije je naš pravac od početka. Bilo je prepreka na tom putu, rupa i ostalih oštrih krivina, ali smo sve obavili zajedno. I kada je bilo dobro i loše ostali smo zajedno. Ljudi greše kada misle da se hemija podrazumeva, daleko od toga. Potrebno je mnogo rada, energije, komuniciranja i naravno dobrih momaka u svlačionici, a mi ih, srećom, imamo - rekao je Džikić.

Podgorica je posljednjih dana živjela za košarku i Budućnost. Publika je sve vrijeme nosila svoje ljubimce i zajedničkom energijom ostvaren je dugo čekani san.

- Mislim da još nismo svesni uspeha koji smo ostvarili. Valjda će nas udariti za neki dan, a crnogorsko prvenstvo počinje - dodao je harizmatični trener.

Budućnost i Zvezda priredili su publici vjerovatno najbolju finalnu seriju otkako se ABA liga igra po plej-of sistemu. Da utakmice nisu igrane dan za dana, vjerovatno bi kvalitet bio na još višem nivou.

- Ne znam da li je najbolja serija, nije moje da se bavim tim analizama. Mislim da smo imali veoma ozbiljne utakmice. Naš kondicioni trener Filip Mihajlović je vrhunski stručnjak na polju energetske pripreme igrača. Promenili smo metode rada u takozvanom mikrociklusu kada pričamo o poslednjih šest sedmica i to se pokazalo kao vrlo uspešno. Prilagodili smo se različitim dinamikama polufinala i finala - objasnio je Džikić.

Ostaće upamćen kao prvi trener koji je Budućnosti donio regionalnu titulu. Ljetos je napravio sjajnu selekciju, bilo je očigledno da ekipa ima kompaktnost koja je potrebna za uspjeh. Poslije osvajanja Kupa Crne Gore i četvrtfinala Evrokupa na red je došla i ABA liga. Budućnost nikada nije išla dalje od polufinala pa je tako uspjeh još veći, a Džikić ovacije nije želio da zadrži za sebe.

- Ovacije nisam zaslužio sam, već su navijači prepoznali zajednički rad igrača, štaba i menadžmenta. Hvala im na tome - zaključio je Džikić.

Potvrda o Evroligi

Predsjednik Budućnosti Dragan Bokan otputovaće u Barselonu kod prvog čovjeka Evrolige Đordija Bartomeua da potvrdi nastup Podgoričana u Evroligi.

- Potrudićemo se da stvorimo pravi budžet za narednu sezonu, da bismo parirali najvećim timovima u Evropi. Podgorice, srećno ti to što si ušla među najbolje košarkaške centre Evrope - rekao je Bokan.

Da podsjetimo, dvorana "Morača" ne ispunjava sve zahtjeve Evrolige, ali je Bokan uvjeren da će sve biti u redu i da će Podgoričani nastupiti uz još 15 najboljih timova Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana