Александар Џикић, тренер Будућности за Глас Српске: Савладали смо рупе и оштре кривине

Иван Драгичевић
Александар Џикић, тренер Будућности за Глас Српске: Савладали смо рупе и оштре кривине

Подгорица - Крцата "Морача" скандирала је име Александра Џикића. Подгорица и цијела Црна Гора славе своје јунаке предвођене одличним тренером, а како и не би када је Будућност први пут у историји постала шампион АБА лиге, чиме се послије 17 година вратила у Евролигу.

Подгоричани су и у четвртом мечу финалне серије побиједили Црвену звезду са 77:73 и укупним резултатом 3:1 освојили регионално такмичење. Званични спикер је 28 секунди прије краја најавио тријумф домаћих, иако меч није био ријешен, постао је вјероватно први спикер искључен са неке утакмице АБА лиге, али није успио да измалерише велико славље свих присутних у дворани. МВП финала је феноменални Немања Гордић, био је незадржив у све четири утакмице па је на сјајан начин крунисао најбољу сезону каријере. Кључне поене за титулу постигао је Никола Ивановић, на крају није могао да задржи сузе радоснице. У разговору за "Глас Српске" Џикић је истакао снагу тимског духа и заједништва као есенцијалну ствар на шампионском путу.

- Стварање хемије је наш правац од почетка. Било је препрека на том путу, рупа и осталих оштрих кривина, али смо све обавили заједно. И када је било добро и лоше остали смо заједно. Људи греше када мисле да се хемија подразумева, далеко од тога. Потребно је много рада, енергије, комуницирања и наравно добрих момака у свлачионици, а ми их, срећом, имамо - рекао је Џикић.

Подгорица је посљедњих дана живјела за кошарку и Будућност. Публика је све вријеме носила своје љубимце и заједничком енергијом остварен је дуго чекани сан.

- Мислим да још нисмо свесни успеха који смо остварили. Ваљда ће нас ударити за неки дан, а црногорско првенство почиње - додао је харизматични тренер.

Будућност и Звезда приредили су публици вјероватно најбољу финалну серију откако се АБА лига игра по плеј-оф систему. Да утакмице нису игране дан за дана, вјероватно би квалитет био на још вишем нивоу.

- Не знам да ли је најбоља серија, није моје да се бавим тим анализама. Мислим да смо имали веома озбиљне утакмице. Наш кондициони тренер Филип Михајловић је врхунски стручњак на пољу енергетске припреме играча. Променили смо методе рада у такозваном микроциклусу када причамо о последњих шест седмица и то се показало као врло успешно. Прилагодили смо се различитим динамикама полуфинала и финала - објаснио је Џикић.

Остаће упамћен као први тренер који је Будућности донио регионалну титулу. Љетос је направио сјајну селекцију, било је очигледно да екипа има компактност која је потребна за успјех. Послије освајања Купа Црне Горе и четвртфинала Еврокупа на ред је дошла и АБА лига. Будућност никада није ишла даље од полуфинала па је тако успјех још већи, а Џикић овације није желио да задржи за себе.

- Овације нисам заслужио сам, већ су навијачи препознали заједнички рад играча, штаба и менаџмента. Хвала им на томе - закључио је Џикић.

Потврда о Евролиги

Предсједник Будућности Драган Бокан отпутоваће у Барселону код првог човјека Евролиге Ђордија Бартомеуа да потврди наступ Подгоричана у Евролиги.

- Потрудићемо се да створимо прави буџет за наредну сезону, да бисмо парирали највећим тимовима у Европи. Подгорице, срећно ти то што си ушла међу најбоље кошаркашке центре Европе - рекао је Бокан.

Да подсјетимо, дворана "Морача" не испуњава све захтјеве Евролиге, али је Бокан увјерен да ће све бити у реду и да ће Подгоричани наступити уз још 15 најбољих тимова Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана