Александар Ђорђевић: Гледали су ме као да сам пао са Марса

Агенција
Александар Ђорђевић: Гледали су ме као да сам пао са Марса

Минхен - Модел квалификација за Свјетско првенство у кошарци 2019. године донио је много полемика у кошаркашком свијету. Селектор репрезентације Србије Александар Ђорђевић истакао је да највише трпе селекције које имају најквалитетније играче, што је случај и са његовим тимом.

- Колико знам, сви укључени имају негативан став око оваквог начина играња квалификација, осим публике. Пуне дворане потврђују да су навијачи жељни да гледају националне селекције, па чак и у овако окрњеним саставима, што је савршено нормална ствар. Највећи проблем овог концепта је у томе што се кошаркашка хијерархија мења на вештачки начин. Најгоре пролазе они који имају најквалитетније играче, па шест, десет или 13 играча не може да им игра, а најбоље пролазе они који су стално заједно јер немају играча у НБА нити у Евролиги. Хрватска је одличан пример, мала база и шест НБА играча. Кад играју Хрватска и Румунија, Хрватска би требало да буде велики фаворит, али кад се види ко игра за коју репрезентацију, баш и није тако - рекао је Ђорђевић за "Германијак".

Послије четири утакмице Србија има скор 3/1 у квалификацијама.

- Имали смо 1-1 у последњем "прозору", одиграли смо добре утакмице с којима сам задовољан узимајући у обзир околности. Након тешке победе у Аустрији рекао сам да је то моја најзначајнија победа као тренера српске репрезентације и гледали су ме као да сам пао с Марса. Али, стварно мислим тако. То су нови играчи, у новим ситуацијама, велики притисак је на њима, а немаш времена да их припремиш - казао је Ђорђевић.

Он је апеловао на челнике кошаркашких савеза и ФИБА да што прије донесу праву одлуку, у корист спорта.

- Господо председници кошаркашких савеза, састаните се, састанчите колико год треба, и донесите неку одлуку која ће ићи у корист овог спорта! Ако се нека екипа зове репрезентација, онда се ваљда подразумева да је то најбољи могући национални тим. Од тога зависи статус кошарке у појединим државама - истакао је Ђорђевић.

Тренер Бајерна објаснио је зашто у екипи има четири играча из регије Стефана Јовића, Милана Мачвана, Владимира Лучића и Нихада Ђедовића.

- Није само језик у питању. Наши играчи боље разумеју моје кошаркашке идеје. Осим тога, нису посвећени властитој статистици, не траже одмах "сцоресхеет", важнији им је резултат екипе од личног учинка. Такву ситуацију најбоље је искористио наш центар Девин Букер, који уз Мачвана игра сезону каријере. Напокон игра с разумевањем - истакао је Ђорђевић.

Учинак

У Њемачкој је први са скором 21/1, освојио је Куп и добио први меч четвртфинала Еврокупа против Уникса (83:75).

- Кад радиш у клубу као што је Бајерн, свака титула је спортски императив. Циљ сваке екипе које су у четвртфиналу јесте да освоји Еврокуп. Уосталом, освајање Еврокупа значи и улазак у Евролигу. Истина, то можемо да остваримо и на други начин, да освојимо национално првенство - казао је Ђорђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана