Tanja Karišik - Košarac i Mladen Plakalović: Hladnoća kvari utisak u Pjongčangu

Tanja Karišik - Košarac i Mladen Plakalović: Hladnoća kvari utisak u Pjongčangu 08.02.2018 15:35 | Danijel Radujković

Pjongčang - Zimske olimpijske igre (ZOI) u Pjongčangu biće zvanično otvorene sutra od 12 časova kada je na programu svečana ceremonija, a Tanja Karišik - Košarac i Mladen Plakalović polako se navikavaju na uslove i veliku hladnoću u Južnoj Koreji zbog koje spremaju toplu odjeću za defile zemalja učesnica.

Delegacija BiH, među kojima se nalazi i dvoje takmičara iz Republike Srpske, već četiri dana se nalazi u Pjongčangu gdje se još privikava na olimpijsko selo, nove staze, vremensku razliku, ali i hladnoću koja za sada predstavlja najveći problem. Tanja i Mladen takmičiće se u skijaškom trčanju na deset, odnosno 15 kilometara slobodnim stilom, a na borilišta će izaći 15. i 16. februara. Do tada imaju dovoljno vremena da se dobro spreme i provjere stazu. Prve dane iskoristili su da upoznaju mjesto, a odradili su nekoliko treninga. Za sada imaju samo riječi hvale za organizatore, koji su se pobrinuli da sportistima ne fali ništa, a dobili su i "samsung" telefone.

- Mogu reći da su uslovi super. Sobe su lijepe, prostrane i čiste, što je najbitnije. Hrana je isto super, svako može izabrati sebi nešto što voli, jer ima više nacionalnih jela. Restoran se nalazi u centru sela i radi 24 časa. Selo je takođe dobro uređeno, prednost je što smo svi na jednom mjestu trkači, biatlonci, alpinci, bobisti i drugi. Nismo još stigli baš sve da vidimo, ali ovo za sada je odlično. Imala sam priliku da obavim i prvi trening, a staze su perfektno uređene - kazala je Karišik - Košarac.

Ona i Plakalović su već iskusni olimpijci, pošto im je ovo treće pojavljivanje na Igrama, nakon Sočija 2014. i Vankuvera 2010. godine. Južnokorejci su se pobrinuli da organizacija bude na najvišem mogućem nivou, a prema riječima olimpijaca iz RS uspjeli su u tome.

- Sve je super, selo je odlično i još se navikavamo na vremensku razliku. Bio sam na stazi, ona je prezahtjevna i mnogo je hladno, biće teško pogoditi mazanje. Meni je ovdje super, mislim da se ništa ne može mjeriti sa Sočijem, ali i ovdje je organizacija na nivou. Stvarno se trude da imamo sve što nam treba, a nama ostaje da se što bolje pripremimo za trke. Vremena ima i vjerujem da ću moći pružiti svoj maksimum kada bude najpotrebnije - istakao je Plakalović.

Svečana ceremonija otvaranja Igara je poseban događaj koji se prati u cijelom svijetu, a sportistima će biti problem dugo da stoje u jednom mjestu zbog velike hladnoće, a stadion na kojem će se sve održati nije zatvoren. Zato svi spremaju toplu odjeću i obuću.

- Jedina mana je što je hladno, ali nadamo se toplijem vremenu, kojeg bi, kako su nam rekli, trebalo da bude. Sunca ima, ali nas ne grije, već ledi (smijeh). Potrudićemo se da se dobro obučemo za otvaranje da bismo to mogli izdržati - dodala je Tanja.

Muzaferija sa zastavom

Pored Tanje Karišik - Košarac i Mladena Plakalovića BiH u Pjongčangu će predstavljati još dvoje skijaša Elvedina Muzaferija i Emir Lokmić. Upravo će mlada Muzaferija nositi zastavu na ceremoniji otvaranja, a takmičiće se u svim alpskim disciplinama.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica