Отворене 23. Зимске олимпијске игре

 Отворене 23. Зимске олимпијске игре 09.02.2018 14:01 | Глас Српске

Пјонгчанг - Тачно 2.925 спортиста из 92 земље бориће се за медаље на Зимским олимпијским играма (ЗОИ) у Пјонгчангу, које су званично отворене данас свечаном церемонијом.

Игре у Јужној Кореји биће 23. зимске, а током 17 дана такмичењима на спортским борилиштима биће подијељено 102 комплета медаља. Такмичари ће се борити у седам спортова, односно 15 дисциплина, а ове Игре биће посебне зато што су на њима уврштене четири нове дисциплине. То су брзо клизање - масовни старт, сноуборд - биг аир, алпско скијање - мјешовито тимско такмичење и карлинг - мјешовити парови. Ове дисциплине испуњавају кључне захтјеве Међународног олимпијског комитета (МОК), а то су визуелна атрактивност у складу са модерним добом, убрзано трајање због потреба медија и заједнички наступ мушких и женских тимова, што је у духу Олимпијске агенде 2020, која тражи уједначавање полова. Од 92 поменуте земље њих шест су дебитанти на ЗОИ, па ће се тако такмичари из Еквадора, Еритреје, Малезије, Нигерије, Сингапура и такозваног Косова први пут наћи на зимским борилиштима највеће спортске смотре на свијету. Иначе, мјесто у Пјонгчангу изборили су представници 95 олимпијских комитета, али су Перу, Доминика и Кајманска острва вратили своја мјеста МОК. У Пјонгчангу ће бити и два тима која не представљају националне комитете, а то су Олимпијски спортисти Русије (због санкција МОК) и јединствени тим Кореје у женском хокеју. Највише спортиста имаће САД и то 242, док су иза њих Канада са 226 и Швајцарска са 169. Тамо ће се наћи и 168  спортиста из Русије који ће се због допинг афере која је уздрмала ову земљу звати олимпијци из Русије и такмичиће се под заставом Олимпијских игара. Што се тиче БиХ она ће имати четворо представника: Младена Плакаловића, Тању Каришик-Кошарац, Елведину Музаферију и Емира Локмића. Исти број има и Србија, а они су Невена Игњатовић, Марко Вукичевић, Марко Стевовић и Дамир Растић. Сви они практично немају шансу да освоје медаљу, али с обзиром на услове за рад и улагања у зимски спорт у ове двије државе велики успјех је што су изборили норме. Исто важи и за по три члана Црне Горе и Македоније, док се из осталих држава из бивше Југославије надају по неком побједничком постољу, јер Словенија има 71 адута, а Хрватска 19.

Свечано отварање ЗОИ одржано је  на Олимпијском стадиону u Пјонгчангу.

 Иначе, за изградњу тог стадиона је потрошено 109 милиона долара, а није наткривен због штедње и смањења трошкова. То је можда и логично ако се зна да ће он користити само за отварање и затварање ових Игара, као и Параолимпијаду. Након тога вјероватно ће бити срушен. Објекти на којим ће се спортисти борити за медаље су центар за брзо клизање и ледена арена и хокејашки центар у Гангнеунгу, центар за спортове на леду у Квандонгу, центар у Јеонгсеону и Олимпијски центар за клизање. Како су јавили спортисти организатори су се побринули да све буде на високом нивоу, а највећи проблем стварала је хладноћа због које су неке екипе након тренинга бацали скије, јер су биле превише оштећене.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица