Коме требају Олимпијске игре?

Коме требају Олимпијске игре? 22.02.2018 11:13 | Срна

Вашингтон - Олимпијаду треба укинути, она утиче на погоршавање људских права и служи само за показивање политичке моћи земље домаћина, тврди амерички новинар листа "Атлантик" Џулија Јофи.

За спортисте Олимпијске игре представљају врхунац каријера, али шта је са осталима? Осим привременог бљеска раскошног спектакла, мало је добрих ствари које се могу помињати у позитивном контексту Игара, наводи она.


Током припрема за Љетње олимпијске игре у Пекингу око милион и по људи присилно је изгубило своје домове због изградње инфраструктуре.

Једна студија потврђује да је широм свијета у посљедњих 20 година два милиона људи присиљено на селидбу како би била олакшана изградња олимпијских структура.

У Ванкуверу је градња разних комплекса узроковала бескућништво. У Сочију су хиљаде људи расељене.

Ријетко је Олимпијада профитабилна инвестиција за земљу домаћина. Буџети често искачу из финансијских оквира, а Игре постају узрок дугорочних дугова, упозорава Јофијева.

Она истиче да огромне своте новца за плаћање Олимпијаде долазе из џепова порезних обвезника који би радије финансирали области неопходне за квалитетнији живот.

Толико хваљени олимпијски дух затрован је политичким примјесама. Чувени спортски новинар и фотограф Дејвид Голдблат рекао је да је Олимпијада одувијек била мјесто на којем се може трговати политичким капиталом.

Игре су лицемјерна позорница за земље које су жељне показивања супериорности. Оне подстичу расипништво и свјетским вођама пружају шансу да се похвале угледом - сматра Јофијева и закључује:

"Коме требају Олимпијске игре? Хоћемо ли се и даље претварати да нам је драго што гледамо карлинг и дизање терета док у сјени бујају мито и корупција? Да ли су нам заиста потребне хокејашке утакмице да би засјениле ратове?".© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица