Јамајка раме уз раме са Србијом и БиХ на ЗОИ

 Јамајка раме уз раме са Србијом и БиХ на ЗОИ 31.01.2018 13:52 | Глас Српске

Кингстон - Јамајка је карипска земља у којој нема снијега, али то не спречава њихове спортисте да изборе наступ на Зимским олимпијским играма, а тако ће бити и ове године у Пјонгчангу, гдје ће их бити троје, што је само за једно мање него што имају Србија и БиХ.

Боб тим Јамајке изазвао је велику пажњу на Играма 1988. године у Калгарију, а чак је снимљен филм о занимљивом подухвату момака из ове земље. Тада су били свјетска атракција, али с временом људи су се помало навикли да виде заставу Јамајке на свечаној церемонији отварања, јер су од тада до данас њихови спортисти прескочили само Игре у Торину 2006. године. Јамајка је позната по изузетним спринтерима и они имају запажену улогу на сваким Љетним играма, гдје су до сада освојили 76 медаља, али они који не могу да се пробију до највеће сцене тако, опробавају се у зимским спортовима, који нису превише популарни у земљи која лед једино види у фрижидерима. Најхладнији мјесеци на Јамајци су јануар и фебруар, а тада је просјечна минимална температура 21 степен, максимална 30. Због тога нема шансе да има снијега у овој земљи, али зато има зимских олимпијаца, које ни непостојећи услови за тренирање не ометају да се изборе за визу. На ЗОИ у Пјонгчангу своју срећу опробаће Ентони Вотсон у скелетону и женски двојац у бобу Јасмин Фенлатор-Викторијан и Кери Расел. Вотсон има занимљиву причу како је дошао до Игара, јер је рођен у САД, али му је отац са Јамајке, па је тако дошао и до пасоша ове земље и оствариће жељу сваког спортисте. Раније је покушао да се такмичи у бобу за тим САД, али је 2016. године прешао на скелетон, а промијенио је и репрезентацију. На свјетској ранг-листи Вотсон је рангиран на 79. мјесту, што није било довољно за пут у Јужну Кореју, али је послије одустајања такмичара из неколико земаља добио позивницу.  

- Посљедњих годину моје емоције су биле као на вртешци. Невјероватна је част да можете стварати историју. Ово је био мој сан откако сам имао шест година и једва чекам да дам све од себе за своју земљу на највећој позорници - рекао је Вотсон.

Тако ће Јамајка на церемонији отварања Игара у Пјонгчангу 9. фебруара имати троје спортиста, а, рецимо, Србија и БиХ, које имају неупоредиво боље услове, имаће само по једног више, што можда довољно говори колико су зимски спортови развијени у ове двије земље. БиХ ће у Јужној Кореји представљати Елведина Музаферија, Емир Локмић, Младен Плакаловић и Тања Каришик-Кошарац, а Србију Невена Игњатовић, Марко Вукићевић, Марко Стевовић и Дамир Растић. Спортисти из ове двије земље у Пјонгчангу углавном ће се водити олимпијском крилатицом "важно је учествовати", баш као и они из Јамајке.

При пут боб из Африке

Женски боб двојац из Јамајке неће бити једини егзотични пар у Пјонгчангу што се тиче ове дисциплине, јер ће се на старту квалификација наћи и нигеријски. То ће бити прва боб репрезентација из Африке која ће се надметати на Зимским олимпијским играма икада. Можда и оне буду инспирација за неки нови филм.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица