Put kući ili u istoriju

Put kući ili u istoriju 27.06.2018 10:58 | Dušan Repija

Moskva - Put kući ili u istoriju. Ta dilema počeće da se rješava u 20 časova kada će sudija iz Irana Alireza Fagani označiti početak meča između Srbije i Brazila.

Priželjkivali su “orlovi” da posljednji meč u grupi bude formalnost, odnosno da ga odigraju za dušu. Takav rasplet nažalost se nije desio što njihovom, što krivicom Brazilaca, koji su se takođe mučili u prva dva meča pa ni oni nisu obezbijedili prolaz. Dakle, pobjeda je potrebna i jednim i drugim, s tim što Brazilcima ipak odgovara i remi, ali je malo vjerovatno da će toliko rizikovati. U nekim varijantama i Srbija može do osmine finala sa bodom, ali bi u tom slučaju Kostarika morala da savlada Švajcarsku.

Mnogo toga je prethodnih dana napisano, a bez obzira što atmosfera nije kao poslije uvodne pobjede protiv Kostarike, fudbaleri Srbije redom najavljuju borbu do posljednjeg trenutka i što je najvažnije, čini se, vjeruju u veliko iznenađenje. Uostalom, dosadašnji tok Mundijala pokazao je da favoriti na papiru uglavnom imaju velike poteškoće kako bi to opravdali na terenu, a nije mali broj slučajeva u kojem to nisu uspjeli da urade.

- Moramo da zaboravimo sve što se desilo i okrenemo se ovoj utakmici koja život znači. Retke su prilike da se sastanemo sa Brazilom, ja sam igrao protiv njih na Novom Zelandu 2015, ali ovo je nešto drugo, drugačiji nivo, sa mnogo iskusnih igrača - rekao je Sergej Milinković-Savić.

Dobra podloga “orlovima” u pripremi meča i podizanju samopouzdanja poslužilo je čuveno finale sa Novog Zelanda od prije tri godine kada su momci Veljka Paunovića pokorili svijet posjedom protiv Brazila u finalu. Jedan od ključnih igrača generacije do 20 godina tada je bio jedan od najtraženijih igrača svijeta u ovom trenutku.

- Imaću u glavi taj meč, to će mi biti zvezda vodilja. Ovaj tim Brazila ima svoje slabosti. Ja igram sa nekoliko Brazilaca u svom klubu i znam kako oni razmišljaju. Svi žele da idu napred i da daju gol, sa slabijim fokusom na odbranu svog gola. To bi mogla da bude naša šansa - ističe Savić.

Srbija će pokušati da oživi vezu iz meča sa Kostarikom između Milinkovića-Savića i Dušana Tadića koja je tada odlično funkcionisala. Tadićevi dueli sa Marselom mogli bi da budu ključni.

  • On je bez razmišljanja jedan od najboljih levih bekova na svetu. Svaki duel će biti bitan. Fokusiran sam isključivo na našu igru i kako možemo da ih ugrozimo. Mislim da će biti ključno da svaki pojedinac naše selekcije u svaki duel uđe sa željom da ga dobije. Moramo da pokažemo zube - rekao je Tadić.

Milošević motivator

Potpredsjednik FS Srbije Savo Milošević obratio se igračima riječima koje nikog od njih nisu ostavile ravnodušnim.

- Igrao sam dva svetska i jedno evropsko prvenstvo, nikad nismo bili u situaciji da izbacimo Brazil! To je privilegija, čast i šansa za vas sve da u narednih 50 godina pričaju o vama. Mi smo takav narod, pobeda nad Švajcarskom bi bila značajna i pričalo bi se, ali samo o pobedi nad Brazilom se priča 50 godina. Uveravam vas da će utakmica sa Brazilom biti ista kao sa Švajcarskom i Kostarikom ako ponovimo ono što smo radili na tim mečevima. To je nešto što je realno, možda niste ni svesni koliko je to bilo dobro - podigao je Milošević moral igračima.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica