Пут кући или у историју

Пут кући или у историју 27.06.2018 10:58 | Душан Репија

Москва - Пут кући или у историју. Та дилема почеће да се рјешава у 20 часова када ће судија из Ирана Алиреза Фагани означити почетак меча између Србије и Бразила.

Прижељкивали су “орлови” да посљедњи меч у групи буде формалност, односно да га одиграју за душу. Такав расплет нажалост се није десио што њиховом, што кривицом Бразилаца, који су се такође мучили у прва два меча па ни они нису обезбиједили пролаз. Дакле, побједа је потребна и једним и другим, с тим што Бразилцима ипак одговара и реми, али је мало вјероватно да ће толико ризиковати. У неким варијантама и Србија може до осмине финала са бодом, али би у том случају Костарика морала да савлада Швајцарску.

Много тога је претходних дана написано, а без обзира што атмосфера није као послије уводне побједе против Костарике, фудбалери Србије редом најављују борбу до посљедњег тренутка и што је најважније, чини се, вјерују у велико изненађење. Уосталом, досадашњи ток Мундијала показао је да фаворити на папиру углавном имају велике потешкоће како би то оправдали на терену, а није мали број случајева у којем то нису успјели да ураде.

- Морамо да заборавимо све што се десило и окренемо се овој утакмици која живот значи. Ретке су прилике да се састанемо са Бразилом, ја сам играо против њих на Новом Зеланду 2015, али ово је нешто друго, другачији ниво, са много искусних играча - рекао је Сергеј Милинковић-Савић.

Добра подлога “орловима” у припреми меча и подизању самопоуздања послужило је чувено финале са Новог Зеланда од прије три године када су момци Вељка Пауновића покорили свијет посједом против Бразила у финалу. Један од кључних играча генерације до 20 година тада је био један од најтраженијих играча свијета у овом тренутку.

- Имаћу у глави тај меч, то ће ми бити звезда водиља. Овај тим Бразила има своје слабости. Ја играм са неколико Бразилаца у свом клубу и знам како они размишљају. Сви желе да иду напред и да дају гол, са слабијим фокусом на одбрану свог гола. То би могла да буде наша шанса - истиче Савић.

Србија ће покушати да оживи везу из меча са Костариком између Милинковића-Савића и Душана Тадића која је тада одлично функционисала. Тадићеви дуели са Марселом могли би да буду кључни.

  • Он је без размишљања један од најбољих левих бекова на свету. Сваки дуел ће бити битан. Фокусиран сам искључиво на нашу игру и како можемо да их угрозимо. Мислим да ће бити кључно да сваки појединац наше селекције у сваки дуел уђе са жељом да га добије. Морамо да покажемо зубе - рекао је Тадић.

Милошевић мотиватор

Потпредсједник ФС Србије Саво Милошевић обратио се играчима ријечима које никог од њих нису оставиле равнодушним.

- Играо сам два светска и једно европско првенство, никад нисмо били у ситуацији да избацимо Бразил! То је привилегија, част и шанса за вас све да у наредних 50 година причају о вама. Ми смо такав народ, победа над Швајцарском би била значајна и причало би се, али само о победи над Бразилом се прича 50 година. Уверавам вас да ће утакмица са Бразилом бити иста као са Швајцарском и Костариком ако поновимо оно што смо радили на тим мечевима. То је нешто што је реално, можда нисте ни свесни колико је то било добро - подигао је Милошевић морал играчима.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица